«Κοιτάξτε να σταματήσετε τον πόλεμο και αφήστε τις κυρώσεις»

Η Ουγγαρία ξεκαθάρισε πως δεν θα υποστηρίξει άλλο πακέτο αντι-ρωσικών κυρώσεων και δηλώνει μάλιστα πως η ΕΕ αντ’ αυτού θα όφειλε να πιέσει προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις του Μπαλάς Όρμπαν συνεργάτη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην οποία αποφασίστηκε να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, ο Ούγγρος αξιωματούχος επισήμανε πως όσο περισσότερες κυρώσεις επιβάλλονται, τόσο περισσότερο πλήττεται η ίδια η Ευρώπη, ενώ η Ρωσία αντέχει.

«Σε τελευταία ανάλυση, η Ευρώπη θα είναι ανάμεσα στους χαμένους του πολέμου, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Θα εισηγούμασταν πως πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία των κυρώσεων», είπε ο Μπαλάς Όρμπαν –δεν είναι συγγενής του Ούγγρου πρωθυπουργού– κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία προσπαθεί εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργηθεί το βέτο και να ισχύει η αρχή της ευρείας πλειοψηφίας.

Το Βερολίνο ενοχλείται από την σθεναρή στάση της Ουγγαρίας η οποία σκέφτεται πρωτίστως τα δικά της εθνικά συμφέροντα και όχι την οπτική γωνία των Γερμανών.

Η Ουγγαρία συγκαταλέγεται στα κράτη της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει μετριοπαθή στάση έναντι της Ρωσίας γνωρίζοντας ότι έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εξάγει η Μόσχα και φροντίζοντας για τα εθνικά της συμφέροντα κάτι το οποίο δεν πράττει η Ελλάδα αλλά ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό τους.

Η Ρωσία κατασκευάζει εξάλλου πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη δεν ενέκρινε την έκτη δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία συμπεριλάμβανε το προοδευτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού εξασφάλισε την εξαίρεσή της στη διαπραγμάτευση.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βιώνουμε είναι πως όσο περισσότερες κυρώσεις συμφωνούμε, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάστασή μας. Και οι Ρώσοι; Ναι, πλήττονται επίσης, αλλά θα ζήσουν. Και χειρότερα, προχωράνε στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπαλάς Όρμπαν.

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου, οι 27 συμφώνησαν για έξι πακέτα («δέσμες») κυρώσεων, που συμπεριέλαβαν πάγωμα πόρων και απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους μεγιαστάνες και αξιωματούχους, περιορισμούς στις εξαγωγές, πάγωμα πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, την αποσύνδεση ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT και προοδευτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στον ρωσικό άνθρακα.

Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι Ρώσοι επιχειρηματίες θα τα βγάλουν πέρα χωρίς τις θαλαμηγούς ή τα εξοχικά τους στην Ευρώπη, έχουν ήδη μεταφέρει ρευστοποιήσιμους πόρους εκτός ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας, ενώ οι περιορισμοί των εξαγωγών μπορεί να παρακαμφθούν από την Κίνα ή άλλους.

Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας γίνεται λιγότερο οδυνηρό χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράττει η Ρωσία για το πετρέλαιο και το αέριο που συνεχίζει να παραδίδει στην Ευρώπη, εξηγούν.

Όταν πάψει να αγοράζει το πετρέλαιό της η ΕΕ το 2023, η Ρωσία θα μπορεί να το πουλάει και να το μεταφέρει με δεξαμενόπλοια στην Κίνα ή στην Ινδία, προσθέτουν.

Άλλοι που τους αρέσει να αυταπατώνται και κυρίως να αυταπατώνται οι κοινωνίες τους αναφέρουν με επιχειρήματα του Δημοτικού, πως οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί ο πλήρης αντίκτυπός τους στη ρωσική οικονομία.

Μέχρι τότε… θα έχει διαλυθεί η ευρωπαϊκή…

Ο κ. Όρμπαν, πάντως, θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τακτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Φθάσαμε στο σημείο που συνειδητοποιούμε πως εφαρμόσαμε αυτή τη στρατηγική για τέσσερις μήνες, είχαμε κάποια επιτεύγματα, αλλά αν το πράγμα συνεχίσει έτσι, αν το σκεφτούμε λογικά θα δούμε πως θα έχουμε άσχημη έκβαση για την Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε άλλες οδούς. Διαπραγματεύσεις, κατάπαυση του πυρός, ειρήνη. Διπλωματία. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε», είπε.