ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Politico: Ρυθμιστής του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών ο Ζ.Λ.Μελανσόν – Ποιον θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι του

Κερδίζει... η αποχή στους ψηφοφόρους του Ζ.Λ.Μελανσόν

Politico: Ρυθμιστής του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών ο Ζ.Λ.Μελανσόν – Ποιον θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι του

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν κατάφερε για λίγες ποσοστιαίες μονάδες να κερδίσει την Μαρίν Λεπέν και έτσι η Γαλλίδα πολιτικός θα είναι αυτή που θα αντιμετωπίσει τον Εμάνουελ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύντομα όμως, ο Μελανσόν συνειδητοποίησε πως θα έπρεπε να συμβιβαστεί με το έπαθλο της παρηγοριάς: πλέον έχει τον ρόλο του ρυθμιστή του αποτελέσματος. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, σημειώνει το Politico. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Μελανσόν ή οι υποστηρικτές του θέλουν πραγματικά τον ρόλο αυτό.

Ενώ ο ίδιος ο Μελανσόν είναι ένθερμος αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν, εδώ και καιρό υπάρχει μια επικάλυψη μεταξύ των ψηφοφόρων του και των οπαδών της Λεπέν, κάτι που ο βετεράνος πολιτικός γνωρίζει πολύ καλά. Τόσο αυτός όσο και η Λεπέν έχουν κάνει προεκλογική εκστρατεία για το κόστος ζωής, στοχεύοντας ψηφοφόρους που ένιωθαν παραγκωνισμένοι από την παγκοσμιοποίηση και που αγανακτούν όλο και περισσότερο με την οικονομικά φιλελεύθερη ατζέντα του Μακρόν.

Πού θα πάνε οι ψηφοφόροι του Μελανσόν;

Παραδεχόμενος την ήττα αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Ζαν Λικ Μελανσόν – σε αντίθεση με αρκετούς άλλους ηττημένους υποψήφιους από τα κυρίαρχα κόμματα – απέφυγε επισήμως να πει στους οπαδούς του να υποστηρίξουν τον Μακρόν στις 24 Απριλίου. Το πιο μακριά που θα μπορούσε να πάει, θα ήταν απλώς να τους εκλιπαρεί να «μην δώσουν ούτε μία ψήφο» στην Λεπέν.

Αυτό βέβαια, μπορεί να σημαίνει ψήφους για τον Μακρόν. Μπορεί όμως να σημαίνει να μην την δώσουν σε κανέναν.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ifop την Κυριακή, το 44% των υποστηρικτών του ενδέχεται να απέχει από τον δεύτερο γύρο – το υψηλότερο ποσό στη δημοσκόπηση από οποιονδήποτε υποψήφιο που δεν περνά στο δεύτερο γύρο. Μεταξύ των υπολοίπων, το 1/3 θα υποστήριζε τον Μακρόν, ενώ σχεδόν το ¼ θα ήταν υπέρ της Λεπέν. Η έρευνα συμβαδίζει με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos που έδειξε ότι οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν δεν προτιμούν τη Λεπέν και τον Μακρόν και οι υπόλοιποι φαίνεται να υπερτερούν υπέρ του Μακρόν.

Κι ενώ ο αριστερός υποψήφιος θέλει να μπλοκάρει την δεξιά και είναι πιο κοντά στον Μακρόν σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι θέσεις του κατά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του απομονωτισμού, πλησιάζουν κάπως το μήνυμα της Λεπέν. Και οι σύμβουλοι του Μελανσόν λένε ότι τώρα εναπόκειται στον Μακρόν να καταφέρει να προσελκύσει τους οπαδούς του κόμματός του «Ανυπότακτη Γαλλία».

Ο Γάλλος πρόεδρος «έχει την ευθύνη για την επιτυχία της δεξιάς σήμερα» δήλωσε ο Adrien Quatennens, Γάλλος βουλευτής και συντονιστής της εκστρατείας του Μελανσόν. Τώρα, πρόσθεσε, ο Μακρόν πρέπει να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να κερδίσει τους οπαδούς του Μελανσόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί χθες πως ήταν έτοιμος να ενισχύσει την ατζέντα του σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, σε μια προφανή προσπάθεια να αποπλανήσει τους πράσινους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Μελανσόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.