ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σέιμουρ Χερς: «Ο Β.Ζελένσκι έκλεψε 400 εκατ. δολάρια από τα χρήματα που του στείλαμε για τα καύσιμα του ουκρανικού Στρατού»

Η διαφθορά του καθεστώτος του Κιέβου διχάζει την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ

Σέιμουρ Χερς: «Ο Β.Ζελένσκι έκλεψε 400 εκατ. δολάρια από τα χρήματα που του στείλαμε για τα καύσιμα του ουκρανικού Στρατού»

‘Ένα τεράστιο σκάνδαλο που αγγίζει και την κυβέρνηση Μπάιντεν, αποκάλυψε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, που αφορά υπεξαίρεση 400 εκατ. δολαρίων από τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι, τα οποία έδωσαν οι ΗΠΑ για αγορά καυσίμων για τον ουκρανικό Στρατό.

Αν πρόκειται να ψηφίσετε το κόμμα «Έλληνες» του Η.Κασιδιάρη και απαγορευθεί η συμμετοχή του στις εκλογές, θα ψηφίζατε ΣΥΡΙΖΑ για να «τιμωρήσετε» την κυβέρνηση;

  • Ναι (23%, 4.118 Votes)
  • Όχι (66%, 11.893 Votes)
  • Ίσως ναι (5%, 816 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 133 Votes)
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (6%, 1.033 Votes)

Σύνολο ψήφων: 17.993

Loading ... Loading ...

Όπως γράφει ο Σείμουρ Χερς στο blog του:

«Ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί από το περιβάλλον του έχουν δαπανήσει αναρίθμητα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για πληρωμές καυσίμου ντίζελ. Μια εκτίμηση από αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια σε 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, τουλάχιστον», γράφει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα φτάνει στο σημείο να αναφέρει πως το επίπεδο διαφθοράς στο Κίεβο «πλησιάζει εκείνο του πολέμου στο Αφγανιστάν, αν και δεν θα υπάρξουν επαγγελματικές εκθέσεις ελέγχου από την Ουκρανία».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο Σέιμουρ Χερς, επικαλούμενος πηγές του αναφέρει πως ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο είναι θυμωμένοι με την απληστία του Ζελένσκι.

Εν τω μεταξύ, ο Χερς, επικαλούμενος αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε σχέση με την Ουκρανία, προκάλεσαν αυξανόμενη ρήξη μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογουμένων για να πληρώσει ακριβά το ζωτικής σημασίας καύσιμο ντίζελ, που κρατά τον ουκρανικό Στρατό σε κίνηση στον πόλεμο του με τη Ρωσία.

Είναι άγνωστο πόσα πληρώνει η κυβέρνηση Ζελένσκι ανά γαλόνι για τα καύσιμα, αλλά το Πεντάγωνο πλήρωνε έως και 400 δολάρια ανά γαλόνι για να μεταφέρει βενζίνη στο Αφγανιστάν από ένα λιμάνι στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αμερικανικού πολέμου εκεί.

Το θέμα της διαφθοράς τέθηκε απευθείας στον Ζελένσκι σε μια συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Το μήνυμά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, μου είπε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης, ήταν από μια ταινία του 1950.

Οι ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ήταν θυμωμένοι με αυτό που έβλεπαν ως απληστία του Ζελένσκι, έτσι ο Μπερνς είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι αυτό συνέβαινε επειδή «έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από τα βρώμικα χρήματα από ό,τι πήγαινε στους στρατηγούς».

Ο Μπερνς παρουσίασε επίσης στον Ζελένσκι μια λίστα με 35 στρατηγούς και ανώτερους αξιωματούχους των οποίων τη διαφθορά γνώριζε η CIA και άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ζελένσκι απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις δέκα ημέρες αργότερα, απολύοντας δημόσια δέκα από τους πιο επιδεικτικούς αξιωματούχους της λίστας και δεν έκανε κάτι άλλο.

«Οι δέκα τους οποίους ξεφορτώθηκε, καυχιόντουσαν με αυθάδεια για τα χρήματα που είχαν –κυκλοφορούσαν στο Κίεβο με τη νέα τους Mercedes», μου είπε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.