ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη-Μπέρμποκ στο Μαξίμου – Η δήλωση μήνυμα στον Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα

Θα συναντηθεί και με τον Νίκο Δένδια

Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη-Μπέρμποκ στο Μαξίμου – Η δήλωση μήνυμα στον Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα

Πολλαπλά μηνύματα προς Τουρκία, ΝΑΤΟ και ΕΕ από Μητσοτάκη και Δένδια λίγες ώρες πριν την συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Αναλένα Μπέρμποκ φρόντισε και αυτή να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι «δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές» πριν επισκεφθεί τις δύο πρωτεύουσες. Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει τον αναθεωρητικό…«χαβά» της με νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου για την ελληνικά νησιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ευθέως, σε συνέντευξη στο CNN, για την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να τονώσει το εθνικό φρόνημα των Τούρκων χρησιμοποιώντας τις απειλές κατά της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις», δήλωσε και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Σε μια τακτική καρότου και μαστιγίου υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λύσουμε τις διαφορές μας», κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «να καθίσουμε να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες» και επανέλαβε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι «άλλη μια πηγή αστάθειας στο νοτιοανατολικό τμήμα της».

Αυτό το πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα παρουσιάσει και στην Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται από χθες στη χώρα μας και θα συναντηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου (10.30π.μ.). Το τελευταίο διάστημα η γερμανική ηγεσία δείχνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τους κινδύνους που κρύβει για την περιοχή ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και η νέα ηγεσία της χώρας να κατανοεί τις ελληνικές ανησυχίες. Τόσο ο Καγκελάριος  όσο και η υπουργός Εξωτερικών έχουν στηρίξει με ξεκάθαρο τρόπο τiς θέσεις της Αθήνας, ειδικά μετά τις δύο  συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σολτς σε Βρυξέλλες και Θεσσαλονίκη.

Η κα Μπέρμπογκ αμέσως μετά την ελληνική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί την Άγκυρα και αναμένονται με ενδιαφέρον οι δηλώσεις που θα κάνει στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η ίδια στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της πώλησης γερμανικών όπλων στην Τουρκία, ενώ λίγο πριν ταξιδέψει στις δύο πρωτεύουσες έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, δηλώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ. Αυτό ισχύει για όλους. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ. Τα μέλη μιας κοινής αμυντικής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου».

Συνάντηση Μπέρμποκ – Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών

Η κα Μπέρμποκ μετά την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό της και ακολούθως θα κάνουν δηλώσεις με τον κ. Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο καθώς χθες επισκέφθηκε την Λευκωσία για επαφές με την πολιτική ηγεσία και σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με την νέα Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας από την κυπριακή πρωτεύουσα περιέγραψε το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι είναι «πιο βεβαρημένο από ποτέ». Και είναι μια πραγματικότητα αν συνυπολογίσουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση στήνει ένα σκηνικό έντασης τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και αιωρούμενες απειλές για έρευνες του 4ου γεωτρύπανου στην Μεσόγειο. Όπως όλα δείχνουν αυτό κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα διπλωματικές και πολιτικές πηγές στην Αθήνα, πως η Τουρκία θα επιδιώξει να κορυφώσει την ένταση στην περιοχή με ενέργειες σε κυπριακά ύδατα. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με παλαιότερες περιόδους έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οποία επισήμανε από την Λευκωσία ο κ. Δένδιας, είναι ότι «η κρίση ήταν περιορισμένη χρονικά και αμέσως μετά επανερχόμασταν, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο, να συζητάμε». Από τα γεγονότα στον Έβρο, οπότε ξεκίνησε στο πεδίο μια σκληρή αντιπαράθεση με την Τουρκία έχουν συμπληρωθεί δυόμιση χρόνια μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης και ταυτόχρονα η τουρκική ηγεσία ανοίγει νέα θέματα στην ατζέντα των διαφορών. Όσο ανυπόστατα κι αν είναι και όσο παράλογα και αν ακούγονται αποτελούν έναν καθαρό κίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε το θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα καθώς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αυτή αναγκάζεται να απαντήσει.  Προκλήσεις που έρχονται σε συνέχεια της προαναγγελίας για τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για τα ελληνικά νησιά, με το Νίκο Δένδια να απαντά πως η Ελλάδα έχει απαντήσει ήδη στο σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.