ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιμένει ο Ε.Μασκ για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς: «Κίνδυνος για τον ανθρώπινο πολιτισμό»

Νέα συνέντευξη του ιδιοκτήτη του Twitter

Επιμένει ο Ε.Μασκ για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς: «Κίνδυνος για τον ανθρώπινο πολιτισμό»

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ φέρεται να σχεδιάζει να ξεκινήσει τον δικό του αντίπαλο στο ChatGPT, ακόμη και όταν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «επικίνδυνες» δυνατότητες της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης – προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, για ακόμα μία φορά.

Η νέα αυτή συνέντευξη έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί έντονους διαλόγους καθώς ο μεγιστάνας της τεχνολογίας δείχνει να επιμένει σαν κάτι να ξέρει ότι ετοιμάζεται.

Ο Μασκ συγκεντρώνει ήδη μια ομάδα ερευνητών και μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης και συζητά με επενδυτές για τη διοχέτευση χρημάτων σε ένα παραγωγικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνιζόταν άμεσα το ChatGPT του OpenAI, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι  άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Ωστόσο, το αφεντικό της Tesla και της SpaceX – αν και ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του OpenAI – εξέδωσε μια τρομερή πρόβλεψη σχετικά με τις καταστροφικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε μια συνέντευξη με τον Tucker Carlson του Fox News που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα το βράδυ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, κακοδιαχείριση σχεδιασμού αεροσκαφών ή συντήρησης παραγωγής ή κακής παραγωγής αυτοκινήτων», είπε ο Μασκ σε ένα σύντομο απόσπασμα από τη συνέντευξη .

«Με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα – όσο μικρή κι αν θεωρήσει κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι ασήμαντη – έχει τη δυνατότητα καταστροφής πολιτισμού», πρόσθεσε ο Μασκ.

Η επιδίωξη του Μασκ για ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης εξετάζεται ενδελεχώς, δεδομένων των νουθεσιών του για την τεχνολογία.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ ενώθηκε με περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην υπογραφή μιας ανοιχτής επιστολής υπέρ μιας  εξάμηνης παύσης στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης .

Η επιστολή υποστήριξε ότι η παύση ήταν απαραίτητη για την προστασία του κοινού έως ότου αναπτυχθούν και ελεγχθούν κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για τη βιομηχανία.

Οι ειδικοί ανέφεραν πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της «προπαγάνδας και της αναλήθειας», της απώλειας θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης «μη ανθρώπινων μυαλών που θα μπορούσαν τελικά να ξεπεράσουν σε αριθμό, να ξεπεράσουν, να ξεπεραστούν και να μας αντικαταστήσουν» και τον κίνδυνο «απώλειας του ελέγχου του πολιτισμού μας».

Ο Έλον Μασκ είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό.

Οι επικριτές της επιστολής, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Google, Eric Schmidt και του δισεκατομμυριούχου hedge fund Bill Ackman, υποστηρίζουν ότι μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επέτρεπε στους διεθνείς ανταγωνιστές να αποκτήσουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.

Ο Musk έχει «ασφαλίσει χιλιάδες επεξεργαστές GPU υψηλής ισχύος από την Nvidia» που θα βοηθήσουν τον στόχο του να δημιουργήσει ένα μοντέλο γλώσσας AI παρόμοιο με το ChatGPT, σύμφωνα με την έκθεση της FT.

Ο δισεκατομμυριούχος φέρεται να έχει προσλάβει τον Igor Babuschkin, έναν εξέχοντα ερευνητή που εγκατέλειψε πρόσφατα τη μονάδα DeepMind AI της μητρικής Google Alphabet, μαζί με μια χούφτα άλλους.

Το έργο λέγεται ότι λειτουργεί ξεχωριστά από το Twitter και την Tesla που ανήκει στον Musk, αν και μπορεί να αξιοποιήσει πόρους από την επιχειρηματική του αυτοκρατορία για να βοηθήσει την ανάπτυξή του.

«Ένα σωρό άνθρωποι επενδύουν σε αυτό. . . είναι αληθινό και είναι ενθουσιασμένοι με αυτό», είπε μια πηγή στους FT σχετικά με το έργο του Μασκ.

Τα σχόλια του Μασκ στον Κάρλσον,  δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας προειδοποίησε για μια επικείμενη καταστροφή που θα προκαλούνταν από την τεχνητή νοημοσύνη

Τον Φεβρουάριο, ο Μασκ υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού».

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι και θετική ή αρνητική – δίνει μεγάλες υποσχέσεις, έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά μαζί με αυτό έρχεται και μεγάλος κίνδυνος», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι.

«Εννοώ, κοιτάτε ας πούμε, την ανακάλυψη της πυρηνικής φυσικής. Είχατε παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά και πυρηνικές βόμβες», πρόσθεσε.

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής του δημιουργού του ChatGPT, OpenAI, αν και έκτοτε έχει αποχωρήσει από το διοικητικό του συμβούλιο και δεν έχει κανένα μερίδιο στον οργανισμό.

Το Insider ανέφερε για πρώτη φορά  ότι ο Musk αγόρασε πρόσφατα 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών ως μέρος ενός έργου παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης σε πρώιμο στάδιο.

Μια ξεχωριστή αναφορά από το The Information τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι ο Μασκ μίλησε με ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Babuschkin, ως μέρος ενός σχεδίου  για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστή του ChatGPT , το οποίο το αφεντικό του Twitter φέρεται να πιστεύει ότι «ξύπνησε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.