ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ν.Σασόλι: «Είναι υποχρέωση της ΕΕ να δεχθεί αφγανούς πρόσφυγες» – Άρνηση από Ελβετία

Ν.Σασόλι: «Είναι υποχρέωση της ΕΕ να δεχθεί αφγανούς πρόσφυγες» – Άρνηση από Ελβετία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί στα κράτη – μέλη της αφγανούς πρόσφυγες κάτι όμως που η Ελβετία αρνείται κατηγορηματικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο Σασόλι δήλωσε πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

«Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο Reuters δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

Ελβετία: «Δεν θα δεχτούμε μεγάλες ομάδες προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν»

Η Ελβετία δεν θα δέχεται μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων που φθάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, και θα εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου κατά περίπτωση.

Η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας θα εξεταστεί για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν “άμεση, ξεκάθαρη, σοβαρή και απ’ ευθείας κατά της ζωής τους απειλή”, δήλωσε η κυβέρνηση καθώς εργάζεται για την απομάκρυνση ντόπιων εργαζομένων οι οποίοι βοήθησαν το ελβετικό αναπτυξιακό γραφείο στην Καμπούλ.

Οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία, προσθέτει.

“Στη βάση αυτών των κριτηρίων εισόδου, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει επιπλέον αιτήσεις για την είσοδο μεμονωμένων ατόμων από το Αφγανιστάν”, ανέφερε. Aντίθετα, η Ελβετία δεν θα δεχθεί προς το παρόν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων απευθείας από το Αφγανιστάν.

“Το να ανήκει ένα άτομο σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει ενδεχομένως κίνδυνο δεν είναι αρκετό”, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση 230 ντόπιων εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν και τη μεταφορά τους στην Ελβετία.

Περίπου 40 ντόπιοι υπάλληλοι, που εργάστηκαν για την Ελβετική Αναπτυξιακή Υπηρεσία στην Καμπούλ, και οι οικογένειές τους θα επιτραπεί να έλθουν στην Ελβετία σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το γραφείο, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2002, έχει κλείσει προσωρινά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι τρεις Ελβετοί μέλη του προσωπικού επέστρεψαν στην Ελβετία χθες, Τρίτη.

Η Ελβετία είναι επίσης σε επαφή με Ελβετούς πολίτες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, και περίπου 30 απ’ αυτους έχουν αναφέρει ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

“Για το ντόπιο προσωπικό του Ελβετικού Γραφείου Συνεργασίας, ερευνάται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα”, ανέφερε σε μια δήλωση η κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Αυτό γιατί οι Αφγανοί υπάλληλοι δυτικών κρατών και οργανισμών διατρέχουν ενδεχομένως κίνδυνο λόγω της εργασίας τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν”, προσθέτει. “Ως εργοδότης, η Ελβετία έχει την υποχρέωση να φροντίσει τους ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να δεχθεί επηρεαζόμενα άτομα και τα πιο στενά μέλη των οικογενειών τους”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.