Bloomberg: «Ποιες ΗΠΑ, ποια Κίνα; – Η ΕΕ είναι μακράν η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία»

Bloomberg: «Ποιες ΗΠΑ, ποια Κίνα; – Η ΕΕ είναι μακράν η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία»

Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία λόγω της συνεχούς λιτότητας που έχει επιβληθεί στις χώρες μέλη της αλλά και στην συνεχόμενη γήρανση του πληθυσμού της:

«Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία»

Η υποχώρηση της ζήτησης είναι εμφανής στην ευρωζώνη, που συμπιέζεται ανάμεσα σε διεθνείς και σε δικές της δυσκολίες. Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική μεγέθυνση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018, ενώ ακόμη και η γερμανική ατμομηχανή αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί.

Ο δείκτης euro του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.

«Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι η Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, όμως έχουν στην διάθεσή τους πολλά περιθώρια κινήτρων. Στην Ευρώπη όμως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα», δήλωσε ο Σάλμαν Αχμέντ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Lombard Odier. Το μέγεθος και ο αιφνίδιος χαρακτήρας της εξασθένισης αγγίζει τον πυρήνα της ευρωζώνης.

Ενώ κατά το παρελθόν χώρες όπως η Ελλάδα υπήρξαν η αιτία για την βραδύτητα της οικονομικής ανάπτυξης, αυτή την φορά είναι οι προοπτικές της Γερμανίας αυτές που συρρικνώνονται μετά από παρατεταμένη υποχώρηση του βιομηχανικού τομέα. Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Γαλλία, που κλονίζεται από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», έχουν παγώσει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν η Γαλλία πάψει να καταναλώνει και η Γερμανία πάψει να παράγει, τότε θα υπάρξει μείζον πρόβλημα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Λουντοβίκ Σουμπράν, οικονομολόγος της Allianz.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν εν μέσω αμφιβολιών για την επάρκεια της δημοσιονομικής πολιτικής, η υγεία των τραπεζών είναι επισφαλής και το Brexit παραμένει χωρίς διευθέτηση.

Οι ευρωεκλογές ενδέχεται να αποφέρουν κέρδη σε αντιευρωπαϊκά κόμματα, κάτι που ήδη προκαλεί τις ανησυχίες ορισμένων επιχειρήσεων. «Είμαστε αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ, όμως θεωρούμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίλκερτς Λαντάου, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Αν η κατάσταση χειροτερέψει, εγείρεται το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι θεσμοί, ενώ δεν έχουν απομείνει πολλά όπλα στην ΕΚΤ. Ίσως να μην χρειαστεί ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Η γερμανική υποχώρηση πιθανό να περιοριστεί από την ελάχιστη ανεργία και την χρήση κάποιας συνετής πολιτικής κινήτρων.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης, αν και διαβλέπει πιθανότητα βελτίωσης αργότερα εντός του έτους, λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων και της δημοσιονομικής πολιτικής. «Η εγχώρια οικονομία παραμένει αρκετά ανθεκτική. Μπορεί να υπάρξει ένα αρνητικό πρώτο τρίμηνο και ένα αδύναμο δεύτερο, μετά όμως η οικονομία θα ανακάμψει. Δεν αναμένω βαθειά ή παρατεταμένη ύφεση», δήλωσε η Αλίν Σούλινγκ, οικονομολόγος στην ABN Amro.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης, αν και διαβλέπει πιθανότητα βελτίωσης αργότερα εντός του έτους, λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων και της δημοσιονομικής πολιτικής. «Η εγχώρια οικονομία παραμένει αρκετά ανθεκτική. Μπορεί να υπάρξει ένα αρνητικό πρώτο τρίμηνο και ένα αδύναμο δεύτερο, μετά όμως η οικονομία θα ανακάμψει. Δεν αναμένω βαθειά ή παρατεταμένη ύφεση», δήλωσε η Αλίν Σούλινγκ , οικονομολόγος στην ABN Amro.

Όμως υπάρχει και συνέχεια

‘Οπως αναφέρει το mononews.gr όλο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο για τους επενδυτές να πληρώνουν προκειμένου να διακρατούν τα ασφαλέστερα ευρωπαϊκά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το 0%, για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης χωλαίνουν, ενώ οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο ωθούν τους επενδυτές προς τα ασφαλή assets.

Η πιθανότητα για ένα no-deal Brexit, η αναστάτωση στην ιταλική πολιτική σκηνή ή η επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας είναι κάποιοι από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις αποδόσεις των Bund σε αρνητικές.

Με την υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων σε αρνητικό έδαφος ο χρόνος θα είναι σαν να ξαναγυρίζει πίσω στο 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριχνε χρήμα στην οικονομία της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να την αναθερμάνει. Τώρα οι επενδυτές επιστρέφουν στην αναζήτηση ασφάλειας, καθώς αναρωτιούνται εάν η ΕΚΤ έχασε την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων από το -0,40% πριν ξεσπάσει η επόμενη παγκόσμια κρίση.

«Αν ο γερμανικός δείκτης καταναλωτή συνεχίσει να μειώνεται, τότε οι αποδόσεις του bund μπορούν να φθάσουν κάτω από το μηδέν», δήλωσε ο John Taylor της Alliance Bernstein Holding LP, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Θεωρούσα ότι το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά όπως φαίνεται τα απογοητευτικά στοιχεία συνεχίζουν να πιέζουν περαιτέρω τις αποδόσεις».

Οι αποδόσεις της γερμανικής 10ετίας ήταν στο 0,13% την Τρίτη, ενώ άγγιξαν και το 0,08% την περασμένη εβδομάδα. Τον Ιούνιο του 2016 είχαν μειωθεί κάτω από το μηδέν, λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, για να ανακάμψουν ξανά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι αποδόσεις άλλων γερμανικών assets, από βραχυπρόθεσμα γραμμάτια μέχρι ομόλογα οκταετίας, είναι ήδη αρνητικές.

Οι επενδυτές ενδέχεται να επιλέξουν να διατηρήσουν ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις για διάφορους λόγους. Μπορεί να το κάνουν εμμέσως, με το να συμμετέχουν σε κάποιο fund αναφοράς, το οποίο εμπεριέχει ένα μεγάλο μέρος ασφαλέστερων στοιχείων ενεργητικού, όπως είναι τα bunds. Μπορεί να πιστεύουν ότι οι αξίες των τίτλων θα συνεχίσουν το ράλι, και ότι θα επωφεληθούν από την αύξηση της τιμής, ή μπορεί να εκτιμούν ότι το υποκείμενο του ομολόγου νόμισμα, έχει περιθώρια να αυξηθεί επαρκώς, ώστε να ενισχύσει τα κέρδη τους.

Το παγκόσμιο απόθεμα ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, καθώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων γίνονται όλο και περισσότερο απαισιόδοξοι για την κατάσταση της οικονομίας. Σύμφωνα με το δείκτη των Bloomberg Barclays, έχει ανέλθει σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια από κάτω από 6 τρισεκατομμύρια που ήταν τον Οκτώβριο.

«Ο κίνδυνος της ύφεσης είναι παντού, αλλά είναι πιο πιθανός για την Ευρώπη από ότι για τις Η.Π.Α.», αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup Inc. με επικεφαλής τον Jamie Searle.

«Παρόλο που ο κόσμος φαίνεται αποπληθωριστικός σήμερα, δεν υπάρχει η ίδια νοοτροπία με το 2016», δήλωσε ο James McAlevey, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Aviva Investors. «Η αναζήτηση των αποδόσεων στις μακροπρόθεσμες λήξεις, που υπήρχε στο μυαλό και τη συμπεριφορά των επενδυτών τότε, ήταν πολύ εμβριθής σε σχέση με σήμερα. Επομένως δεν νομίζω ότι η καμπύλη των αποδόσεων μπορεί να γίνει πολυ πιο επίπεδη, από το σημείο που είναι σήμερα.

Είναι πιθανό να χρειαστεί ένα πολιτικό σοκ για να οδηγηθούν οι αποδόσεις υπό το μηδέν, όπως συνέβη με το δημοψήφισμα για το Brexit. Η συνεχιζόμενη απειλή παράλυσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα, η άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τον επόμενο μήνα και οι λαϊκιστικές νίκες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της ζώνης τον Μάιο, αποτελούν τους παράγοντες κινδύνου που παρακολουθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων.

«Η πιθανότητα να διολισθήσουν σε αρνητικά εδάφη οι αποδόσεις των γερμανικών ονομαστικών δεν είναι κάτι που μπορεί να αποτιμηθεί», αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, Richard McGuire, συμπληρώνοντας, ωστόσο: «Δεδομένου του πλήθους λαϊκιστικών ειδήσεων που λαμβάνει η αγορά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ ενός τέτοιου αποτελέσματος».

Οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», αναφέρουν ότι πραγματοποιείται αλλαγή πλεύσης αθόρυβα στα πλαίσια της επανεκκίνησης των οικονομιών.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια συχνά οδυνηρής λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων, γράφουν οι F.T.

Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι μόνο τώρα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να υφίσταται μια απροσδόκητη και έντονη οικονομική επιβράδυνση, που έχει γίνει μία από τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων, για την αποφυγή σοβαρής ύφεσης. Περισσότερο τυχαία, παρά λόγω σχεδιασμού, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η «ένεση» θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να είναι έγκαιρη.

H επιμονή των Γερμανών στην πολιτική της λιτότητας μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στην καταστροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.