ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πώς o εκβιασμός του Ε.Μακρόν ανάγκασε τον Μ.Τζόνσον να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των Βρετανών

Πώς o εκβιασμός του Ε.Μακρόν ανάγκασε τον Μ.Τζόνσον να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των Βρετανών

Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των Βρετανών καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήθελε αλλά πιέστηκε ασφυκτικά για να συναινέσει από τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν.

Παρά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού η βρετανική κυβέρνηση επέλεγε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από τις άλλες χώρες, αποφεύγοντας να κλείσει σχολεία, μπαρ, εστιατόρια καταστήματα και διατηρώντας την οικονομία της σε πλήρη λειτουργία.

Τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον σε στροφή 180 μοιρών; Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως ήταν ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων και οι προειδοποιήσεις των ειδικών αλλά σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation άλλος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην αλλαγή στάσης του Λονδίνου και αυτός ήταν οι ασφυκτικές πιέσεις του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν ο οποίος έθεσε κυριολεκτικά εκβιαστικά διλήμμματα για να αναγκάσει τον Μπόρις Τζόνσον να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των Βρετανών.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιβάλλει απαγόρευση σε ότι κινείται και έχει πάρα πολλούς νεκρούς ιδιαίτερα σε σχέση με τους Βρετανούς (και μιλάμε για σχεδόν το ίδιο μεγάλους πληθυσμούς της τάξης των 60 και κάτι εκατομμυρίων) κάτι που αποτελεί πλήγμα για την απόφασή του αυτή.

Όπως αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν αποφάσιζε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο Τζόνσον διέταξε το κλείσιμο παμπ, εστιατορίων, θεάτρων, κινηματογράφων και γυμναστηρίων για την επιβράδυνση εξάπλωσης του Covid-19.

Επικαλούμενη πηγές του γαλλικού προεδρικού Μεγάρου η εφημερίδα υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή ήρθε ύστερα από το τελεσίγραφο που έδωσε στη βρετανική κυβέρνηση ο Μακρόν το πρωί εκείνης της ημέρας, απειλώντας με απαγόρευση εισόδου στην Γαλλία οποιουδήποτε ταξιδιώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χρειάστηκε ξεκάθαρα να τον απειλήσουμε για να τον κάνουμε τελικά να αλλάξει γνώμη», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας στην γαλλική εφημερίδα. Το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, έπειτα από επικοινωνία του Reuters.

Το γραφείο του Τζόνσον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο του δημοσιεύματος.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές των επιστημονικών της συμβούλων, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία από την περασμένη Δευτέρα έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών. Εστιατόρια, μπαρ και σχολεία έχουν κλείσει σε εθνικό επίπεδο και η εντολή στους πολίτες είναι να μένουν στο σπίτι τους και να βγαίνουν έξω μόνο για αγορά τροφίμων, να πηγαίνουν στην εργασία τους, για άσκηση ή για ιατρική περίθαλψη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, μία ημέρα μετά, την Τρίτη, ξεκαθάριζε: «Αν γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, παραμείνουν για πολύ καιρό σε μια κατάσταση χωρίς να λαμβάνουν αυτά τα μέτρα, τότε θα δυσκολευτούμε να δεχτούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που θα έχουν μετακινηθεί ελεύθερα στη χώρα τους».

Ο Μακρόν φοβήθηκε ότι οι Γάλλοι θα κατέφευγαν στην Βρετανία για διασκέδαση και μεταφορά εμπορικών δραστηριοτήτων και απείλησε ότι θα κλείσει τα σύνορα.

Ηδη πολλοί κατακρίνουν τον Ε.Μακρόν για την ολικη απαγόρευση κυκλοφορίας και έβλεπε την Βρετανία να έχει λιγότερους θανάτους χωρίς να πάρει καθόλου μέτρα.

Τότε αποφάσισε να απειλήσει τον Μπόρις Tζόνσον με κλείσιμο συνόρων που θα οδηγούσε ή σε… πόλεμο ή σε ασφυξία την Βρετανία.

Και αναγκάστηκε ο Μπόρις Τζόνσον να υποχωρήσει για να μην αντιμετωπίσει τον εμπορικό αποκλεισμό της Γαλλίας και την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών δια μέσου του γαλλικού εδάφους.

Συνεννοήθηκε ο Μ.Μακρόν με τον Κ.Μητσοτάκη για να τον αποκλείσει προειδοποιητικά ο Έλληνας πρωθυπουργός από αέρος!

Εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η ΝΟΤΑΜ, η οποία ισχύει από σήμερα 23 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 έως τις 15 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00, για την αναστολή πτήσεων προς και από Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ΚΥΑ των υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προσωρινή απαγόρευσή τους για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την σχετική NOTAM αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών (Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων προς την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τις 15-4-2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.