Βερολίνο: Η νέα τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν διευκολύνει το μοίρασμα των ελληνικών κοιτασμάτων

Βερολίνο: Η νέα τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν διευκολύνει το μοίρασμα των ελληνικών κοιτασμάτων

Το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «λάθος μήνυμα» την σημερινή ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου στις 18 Ιουλίου, αφού με αυτό τον τρόπο η Τουρκία δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα της Κύπρου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πλέον το Βερολίνο και η ΕΕ δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταδικάσουν την Τουρκία ή να χαρακτηρίσουν «παράνομες» τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού οι διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Αθήνας έχουν ξεκινήσει και όλα κρίνονται υπό το πρίσμα της διευκόλυνσης η δυσχέρανσής τους.

Για αυτό και η ανακοίνωση της γεώτρησης χαρακτηρίστηκε ως «λάθος μήνυμα», δηλαδή ότι στέλνει ένα μήνυμα που δεν διευκολύνει την επίσημη & δημόσια έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας & Λευκωσίας για το μοίρασμα του ελληνικού εθνικού πλούτου.

Αφού χαρακτήρισε «Λάθος μήνυμα» την ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία ένα «θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπούργκερ για το υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας συζητήθηκε διεξοδικά στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο έδωσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ την εντολή για συνομιλίες με την Τουρκία.

«Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το χθεσινό μήνυμα, με την ανακοίνωση της παράτασης των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, ήταν σίγουρα το λάθος μήνυμα», τόνισε ο κ. Μπούργκερ, ενώ και ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι ο αρμόδιος της ΕΕ για το ζήτημα είναι ο κ. Μπορέλ, ο οποίος ασχολείται με αυτό εντατικά, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών.

«Εγώ όμως δεν μπορώ να δώσω περαιτέρω πληροφορίες από την Καγκελαρία σχετικά με επαφές και συνομιλίες οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές», είπε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.