ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνόδο κορυφής: Στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας – Η Αθήνα… αποχαιρετά τις κυρώσεις: «Διάλογο και Διεθνές Δίκαιο»

Συνόδο κορυφής: Στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας – Η Αθήνα… αποχαιρετά τις κυρώσεις: «Διάλογο και Διεθνές Δίκαιο»

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας. Το σημαντικότερο είναι ότι φαίνεται ότι η Αθήνα αποχαιρετά τις κυρώσεις και έτσι ο Κ.Μητσοτάκης όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλά για διάλογο, και ότι το μόνο που ζητά είναι αποκλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή που στην κυβέρνηση μιλάνε για διάλογο και όχι κυρώσεις ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για “κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρο”!

Οπως μεταδίδει το Politico και ο ανταποκριτής του, David M. Herszenhorn, «ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής και προχώρησε κατευθείαν στο πιο αμφιλεγόμενο θέμα: την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο». Τον λόγο έχει, τώρα, η Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ζήτημα της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητούνταν στο δείπνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε πριν από τη Σύνοδο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης σε ΕΕ: Αποφασίστε τι σχέση θέλετε να έχετε με την Τουρκία

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τους ηγέτες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας και να αποφύγει την κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα, όπως είπε, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. “Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αναλυτικά ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε:

“Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα”.

Μέρκελ: Όχι σε κυρώσεις στην Τουρκία

Η Άνγκελα Μέρκελ και νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν τον τόνο για το τι πρέπει να περιμένουμε από την Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά στην στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

«Θέλω να τονίσω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά περίπλοκη και η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ να αναπτύξει μια πραγματικά δημιουργική σχέση με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλον όταν έχει να κάνει με την μετανάστευση και πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία που έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο προσφυγικό κύμα», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και για μένα η διπλωματία παίζει κυρίαρχο ρόλο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.