«Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη»: Β.Όρμπαν, Μ.Σαλβίνι και Μ.Μοραβιέτσκι συναντήθηκαν για το σχηματισμό νέας Δεξιάς

«Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη»: Β.Όρμπαν, Μ.Σαλβίνι και Μ.Μοραβιέτσκι συναντήθηκαν για το σχηματισμό νέας Δεξιάς

Κάλεσμα για «αναγέννηση» της ΕΕ ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες απηύθυναν ο Βίκτορ Όρμπαν, ο Ματέους Μοραβιέτσκι κι ο Ματό Σαλβίνι, αλλά στη συνάντησή τους στη Βουδαπέστη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το σχηματισμό νέας δεξιάς παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο, με σύνθημα «να κάνουμε ξανά μεγάλη την Ευρώπη».

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν στη συνάντησή τους να συνεχίσουν τις επαφές για μια πανευρωπαϊκή δεξιά πλατφόρμα με στόχο τη συνένωση των πατριωτικών δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά δεν ανακοινώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαφορές που εμποδίζουν τις προσπάθειές τους να αμφισβητήσουν το κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα στην Ευρώπη.

«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή αναγέννηση και θα εργαστούμε προς τον σκοπό αυτό», είπε μετά το τετ-α-τετ στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας o Όρμπαν, το συντηρητικό κόμμα Fidesz του οποίου αποχώρησε πρόσφατα από το ΕΛΚ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει έστω κι ένα θέμα, επί του οποίου αδυνατούμε να συμφωνήσουμε, ούτε ένα που να αντικρούονται τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε. Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι και οι τρεις τους «πιστεύουν στο μέλλον της ΕΕ», η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις ρίζες της», περιλαμβανομένων των χριστιανικών οικογενειακών αξιών και των ισχυρών εθνικών κυβερνήσεων.

Ο Όρμπαν είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι τρεις πολιτικοί θα συζητούσαν το ενδεχόμενο συγκρότησης κοινής πλατφόρμας για τα κόμματά τους. Αλλά μολονότι όλοι τους υπογράμμισαν τους δεσμούς που τους συνδέουν, όπως οι απόψεις τους για το μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά σημεία τριβής.

Μία πιθανή ένωση τους θα δημιουργούσε ραγδαίες εξελίξεις στην ευρωβουλή

Την ίδια ώρα ο Όρμπαν προσπαθεί να ανακτήσει επιρροή στην Ευρώπη μετά το διαζύγιο με το κεντροδεξιό ΕΛΚ, μετά από χρόνια διαμάχη για τη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του σ’ όλους τους τομείς του δημόσιου βίου στην Ουγγαρία και την κριτική ότι προκάλεσε διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα του. Η διαπραγμάτευση και ο πιθανός «γάμος» ευρωπαϊκών πατριωτικών κομμάτων θα ήταν, σύμφωνα με αναλυτές, ένα κατόρθωμα για τον Όρμπαν, το κόμμα του οποίου εκπροσωπείται από λιγότερους ευρωβουλευτές σε σύγκριση με τη Λέγκα του Σαλβίνι ή το πολωνικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PIS).

Σαλβίνι και Μοραβιέτσκι, από την άλλη δεν βιάζονται, καθώς τα κόμματά τους ηγούνται ήδη πολιτικών παρατάξεων στο ευρωκοινοβούλιο με ευρωβουλευτή της Λέγκα επικεφαλής της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και ευρωβουλευτή του PIS στο τιμόνι της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Μια ένωσή τους θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στην ευρωβουλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.