ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οριστικοποιήθηκε το BREXIT – Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την τελική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

Οριστικοποιήθηκε το BREXIT – Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την τελική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, 660 βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας σε σύνολο 697. Μόνο πέντε εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου αρνήθηκαν και 32 απείχαν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την ψηφοφορία. Η συμφωνία είναι «το θεμέλιο για μια ισχυρή και στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter. Την ίδια στιγμή, κάλεσε τη Βρετανία να εφαρμόσει τη συμφωνία «ευσυνείδητα».


Ήδη από πέρυσι η Βρετανία είχε αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση. Η συμφωνία, η οποία συνάπτεται ως υποκατάστατο, προβλέπει την παραίτηση από όλους τους δασμούς και τους ποσοτικούς περιορισμούς στην περίπτωση του αμοιβαίου εμπορίου.

Το Κοινοβούλιο καθυστέρησε την επικύρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος ήταν η διαμάχη με τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους στη βρετανική επαρχία της Βορείου Ιρλανδίας. Η ΕΕ κατηγορεί τη Βρετανία για παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο ισχύει ήδη και υποτίθεται ότι εγγυάται ανοικτά σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε επίσης την ψηφοφορία της ΕΕ για το εμπορικό σύμφωνο ως «τελευταίο βήμα σε μακρύ ταξίδι»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επικύρωση θα δημιουργήσει «σταθερότητα» στις νέες σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, ανέφερε ο Τζόνσον για να καταλήξει ότι η χώρα του μπορεί τώρα να «κοιτάξει προς το μέλλον και να οικοδομήσει μια πιο παγκόσμια Βρετανία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.