ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κομισιόν σε κράτη-μέλη: «Αποθηκεύστε χάπια ιωδίου, προστατευτικές στολές και άλλα φάρμακα»

«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για τους πυρηνικούς σταθμούς»

Κομισιόν σε κράτη-μέλη: «Αποθηκεύστε χάπια ιωδίου, προστατευτικές στολές και άλλα φάρμακα»

Οι Βρυξέλλες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, προτρέπουν τα κράτη-μέλη να αποθηκεύσουν χάπια ιωδίου, προστατευτικές στολές και άλλα φάρμακα.

«Η Κομισιόν εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ετοιμότητα στους τομείς των χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών (CRBN) και αυτό είναι κάτι πρωθύστερο του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Όπως επισημαίνουν οι «Financial Times», οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν τα μαθήματα που διδάχθηκαν από την πανδημία, η οποία βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη.

«Πρέπει να διδαχθούμε από την Covid-19», λέει η Βερονίκ Τριγιέ-Λενουάρ, ευρωβουλευτής με το κόμμα «Εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν.

«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για τους πυρηνικούς σταθμούς. Δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε τα απαιτούμενα αποθέματα. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πυρηνική απειλή από έναν τρελό τύπο στο Κρεμλίνο. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό απόθεμα, όπως και ένα σύστημα μέτρησης και προειδοποίησης. Πρέπει να κάνουμε προσομοιώσεις για να είμαστε έτοιμοι» είπε.

Το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία έτρεξαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν χάπια ιωδιούχου καλίου, με αποτέλεσμα τα σκευάσματα αυτά να εξαντληθούν.

Η ουσία που περιέχεται σε αυτά τα χάπια έχει την ιδιότητα να προκαλεί κορεσμό του θυρεοειδή αδένα με ιώδιο και δεν επιτρέπει την απορρόφηση του ραδιενεργού ιωδίου που απελευθερώνεται σε περίπτωση ατυχήματος ή πλήγματος – η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνους.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά πολύτιμη, παρά το ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια – ανάμεσα στα άλλα, επειδή ούτε «θωρακίζει» άλλα μέρη του σώματος, ούτε όμως καλύπτει άλλα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το καίσιο, το αμερίκιο και το στρόντιο.

Τα CDC των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η λήψη χαπιών με δραστική ουσία το ιωδιούχο κάλιο πρέπει να γίνεται μόνο με την καθοδήγηση ειδικών, καθώς η υπερβολική δόση όχι απλώς δεν προστατεύει περισσότερο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νοσήσεις ή ακόμη και θάνατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.