Αν και η ίδια δεν λαμβάνει φυσικό αέριο

Η Βουλγαρία δεν θα σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία. Αυτό είπε σε συνέντευξή της στο βουλγαρικό ραδιόφωνο η κυβερνητική εκπρόσωπος Λένα Μπορισλάβοβα. 

«Η Βουλγαρία είναι ένα δίκαιο κράτος μέλος. Δεν θα παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Θα παραμείνουμε δίκαιο συμβαλλόμενο μέρος αυτής της συμφωνίας», είπε η Μπορισλάβοβα.

Την Τρίτη, η ρωσική Gazprom διέκοψε μονομερώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Ο λόγος για αυτό είναι η άρνηση της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια , καθώς αυτό είναι αντίθετο με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας.

Η Βουλγαρία λαμβάνει σχεδόν το 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Gazprom Export. 

Ο κύριος λόγος αυτής της εξάρτησης είναι η ημιτελής ακόμη σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η κατασκευή της οποίας σχεδιάστηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Η διασύνδεση θα πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό, η Βουλγαρία μπορεί να λάβει περισσότερες ποσότητες από τις συμφωνημένες παραδόσεις από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία κατασκεύασε το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream σε μόλις ένα χρόνο, ο οποίος προμηθεύει ρωσικό αέριο από την Τουρκία στη Σερβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η διαδρομή είναι ο διάδοχος της ελληνικής τραγωδίας που ακούει στο όνομα «South Stream» (οι κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαρά ακύρωσαν τον South Stream και αρνήθηκαν η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και άφησαν την χρυσή ευκαιρία στην… Τουρκία!) κύριος στόχος του οποίου είναι η Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.