ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ισπανία: Για πρώτη φορά επιστήμονες έδωσαν όνομα σε ένα κύμα καύσωνα

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού

Ισπανία: Για πρώτη φορά επιστήμονες έδωσαν όνομα σε ένα κύμα καύσωνα

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ονόμασαν ένα κύμα καύσωνα, ο οποίος έπληξε την Ισπανία.

Σύμφωνα με την USA Today, Ισπανοί επιστήμονες ονόμασαν “Ζωή” το κύμα καύσωνα που εκτόξευσε τις θερμοκρασίες στους 44,4 βαθμούς Κελσίου στη Σεβίλλη μεταξύ 24 και 27 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις ακραίες θερμοκρασίες και τους κινδύνους που ενέχουν, δήλωσε στην USA Today ο Χοσέ Μαρία Μάρτιν Ολάλα, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα proMETEO Sevilla Project του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, ενός ερευνητικού κέντρου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το πιλοτικό αυτό έργο ξεκίνησε στην Σεβίλλη και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ακραία ζέστη και στην υποστήριξη των προσπαθειών για τη μείωση των κινδύνων των κυμάτων καύσωνα.

Η Ισπανική Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET) ορίζει τα κύματα καύσωνα ως επεισόδια που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, τουλάχιστον το 10% των μετεωρολογικών σταθμών έχουν καταγράψει μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από το 95ο εκατοστημόριο, για τους μήνες Ιούλιο έως Αύγουστο μεταξύ 1971 και 2000.

Τα κύματα καύσωνα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα ηλικιωμένα άτομα και οι άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγισε το 2018, ότι μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε ακραία ζέστη κάθε χρόνο, έχει αυξηθεί κατά 125 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο, οι θερμοκρασίες στην Αγγλία ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά. Αυτό το επίπεδο ζέστης μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, ιδίως σε περιοχές που δεν διαθέτουν κλιματισμό ή κτίρια ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν επίσης περιόδους ακραίας ζέστης εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Στις 15 Αυγούστου, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα First Street Foundation δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει τις περιοχές όπου οι ημέρες ακραίας ζέστης θα είναι πιο συχνές.

Η μοντελοποίησή τους δείχνει ότι ο βαθύς Νότος, η νότια Αριζόνα και η νότια και κεντρική Καλιφόρνια, θα βιώσουν μερικές από τις πιο ακραίες μεταβολές. Η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ στη Φλόριντα, θα βιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό ημερών καύσωνα, καθώς από από επτά ημέρες που είναι σήμερα, θα γίνουν 34 το 2053. Αυτό σημαίνει ότι 107 εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα δίνουν ανδρικά και γυναικεία ονόματα στα μελλοντικά κύματα καύσωνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.