ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι ΥΠΕΞ των G7 συνομιλούν για την σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς αλλά δεν καταλήγουν σε κοινό συμπέρασμα

Σε δεύτερο ρόλο το ουκρανικό

Οι ΥΠΕΞ των G7 συνομιλούν για την σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς αλλά δεν καταλήγουν σε κοινό συμπέρασμα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των G7, (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία και ΕΕ) συναντήθηκαν στο Τόκιο την Τρίτη για μια διήμερη σύνοδο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.

Ωστόσο, οι παρατηρητές σημείωσαν ότι δεδομένης της αυξανόμενης απόκλισης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η ομάδα των 7 πλουσιότερων χωρών είναι απίθανο να είναι σε θέση να υποστηρίξει αποτελεσματικά την κατάπαυση του πυρός, κάτι που θα υπογραμμίσει περαιτέρω τη φθίνουσα επιρροή του μπλοκ και την αδυναμία του να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

Ως προεδρεύουσα χώρα, η Ιαπωνία φιλοξενεί τη δεύτερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 φέτος στην περιοχή Μίνατο του Τόκιο την Τρίτη και την Τετάρτη. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για πολλά σημαντικά τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνή ασφάλεια, ιδιαίτερα τον πόλεμο Παλαιστίνης-Ισραήλ και την κρίση της Ουκρανίας.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι υπουργοί των G7 πρόκειται να συντάξουν ένα έγγραφο αποτελεσμάτων την Τετάρτη, στο οποίο αναμένεται να συμφωνήσουν για την αναγκαιότητα «παύσης» στη σύγκρουση για την παράδοση βασικών προμηθειών στους αμάχους στη Γάζα. Ωστόσο, η διατύπωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με γενικούς όρους λόγω των διευρυνόμενων αποκλίσεων.

Στις 22 Οκτωβρίου, έξι από τις χώρες της G7, εκτός από την Ιαπωνία, εξέδωσαν μια δήλωση συμπαράστασης στο Ισραήλ. Ωστόσο, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν κλιμακώσει την ανθρωπιστική κρίση και μάλιστα έχουν ξεπεράσει τα ηθικά όρια, ορισμένα μέλη της ομάδας δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανεχθούν τις ενέργειες του Ισραήλ, καθώς η συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους αυξάνεται από τις πολίτες των χωρών τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του χάσματος εντός των G7 μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων κρατών.

Στη διαχείριση της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ, η προεδρεύουσα των G7, Ιαπωνία, έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση από την προηγούμενη στρατηγική της να ακολουθεί κατά βήμα τις ΗΠΑ. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι η επιρροή του Εβραϊκού Λόμπι δεν είναι τόσο ισχυρή στην πολιτική της Ιαπωνίας όσο των Εβραίων Αμερικανών στην πολιτική των ΗΠΑ.

Επίσης η Ιαπωνία έχει μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και δεν θα ήταν φρόνιμο για τα συμφέροντα της να προκαλέσει κάποια ένταση κι έτσι κρατάει μια πιο μετριοπαθή στάση στη σύγκρουση της Γάζας.

Εκτός από την Ιαπωνία, οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ γίνονται όλο και πιο εμφανείς τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτός από τις διαδηλώσεις που όλο και αυξάνονται στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τους αμάχους της Γάζας και κατακρίνοντας το Ισραήλ, ανησυχεί περισσότερο για τις δευτερογενείς συνέπειες μια νέας προσφυγικής κρίσης στην ήδη επιβαρυμένη προσφυγικά Ευρώπη.

Επίσης καθώς η δημόσια οργή για τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα έχει αυξηθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα την έξαρση της βίας κατά των εβραϊκών κοινοτήτων και την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών ομάδων, υπάρχει ο φόβος για μεταφορά των συγκρούσεων και στη Ευρώπη.

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαφέρουν ως προς το πόσο προσοχή δίνουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 φέρεται επίσης να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία για να δείξουν ότι η υποστήριξή τους στην Ουκρανία δεν θα αμφιταλαντευτεί λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ανέφερε το Reuters.

Με δυο συγκρούσεις, την μια εντός της Ευρώπης και την άλλη κοντά της στα νοτιοανατολικά της σύνορα, είναι δύσκολο να ειπωθεί ποια σύγκρουση είναι πιο ζωτική σημασίας για τη γηραιά ήπειρο.

Από την άλλη οι ΗΠΑ, με μεγάλες ευθύνες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εστιάζουν περισσότερο προς τη Μέση Ανατολή, καθώς μπορεί να τις αναγκάσει να τροποποιήσουν ξανά την παγκόσμια στρατηγικής τους.

Η ΕΕ από την πλευρά της ανησυχεί περισσότερο για το αν η κρίση στην Ουκρανία θα επεκταθεί ή θα παραταθεί, έχοντας όμως στο μυαλό της και σε μια περαιτέρω κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή.

Όσο όμως η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα συνεχίζεται και επιδεινώνεται τόσο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα απομονώνονται ακόμα περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή, με το χάσμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους G7 να διευρύνεται επίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψήφισμα που πέρασε από τον ΟΗΕ, καμιά από τις χώρες των G7 δεν συντάχθηκε με τις ΗΠΑ.

Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι η επιρροή των 7 πλουσιότερων χωρών που συγκροτούν τους G7, έχει περιοριστεί δραματικά, ενώ Κίνα και Ρωσία ενισχύουν το προφίλ τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση ενός πολυπολικού κόσμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι εν μέσω μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης και της κλιμάκωσης του πολέμου, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα και να επικεντρώνονται στα γεωπολιτικά κέρδη, αγνοώντας τους κινδύνους κλιμάκωσης του πολέμου και ανθρωπιστικών καταστροφών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.