Ουκρανοί: «Οι Ρώσοι πήραν τον χρυσό των Σκυθών από Μελιτόπολη – Δεν ξέρουμε που τον πήγαν»

Τι απαντά η Μόσχα

Ουκρανοί: «Οι Ρώσοι πήραν τον χρυσό των Σκυθών από Μελιτόπολη – Δεν ξέρουμε που τον πήγαν»

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ισχυρίστηκε ότι ρωσικές δυνάμεις πήραν ανεκτίμητης αξίας τεχνουργήματα του πολιτισμού των Σκυθών του 4ου π.χ. αι. από τοπικό μουσείο.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης δήλωσε στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ορκ (σσ. έτσι χαρακτήρισε τους Ρώσους) μας άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών. Δεν ξέρουμε που τον πήγαν», είπε.

Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και στο διεθνή Τύπο, με το Courier International να θυμίζει ότι ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που έπεσε σε σπήλαιο και ότι περιλαμβάνει και μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα και η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Οι New York Times μετέδωσαν ότι σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Λέιλα Ιμπραχίμοβα, εργάτες του μουσείου είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα υπόγειο, κι ότι μετά την απαγωγή της και την ανάκρισή της από Ρώσους στρατιώτες επί ώρες τον Μάρτιο όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων, έφυγε για να μεταβεί σε περιοχή ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Την περασμένη εβδομάδα η Ιμπραχίμοβα πληροφορήθηκε από συνεργάτη της – και συγκεκριμένα τον επιστάτη του μουσείου – ότι οι Ρώσοι είχαν ανακαλύψει με τη βοήθεια του διορισμένου από τη Μόσχα νέου διευθυντή τις κούτες με τον ηλικίας 2.300 ετών θησαυρό και ότι στρατιώτες και αξιωματικοί των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών επέβλεψαν τη μεταφορά του από Ρώσο με ειδική, λευκή στολή εργαστηρίου σε όχημα. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα τουλάχιστον 198 χρυσά τεχνουργήματα, σπάνια όπλα, αργυρά νομίσματα και μετάλλια εκλάπησαν από το μουσείο της Μελιτόπολης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι ρωσικές δυνάμεις λεηλάτησαν πίνακες, εικόνες και γλυπτά από μουσείο της Μαριούπολης. Στις 29 Απριλίου αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πάνω από 250 πολιτιστικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Τι λένε οι Ρώσοι

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο διορισμένος από τη Μόσχα διευθυντής του μουσείου της Μελιτόπολης, Γιεβγέν Χορλάτσεφ υποστήριξε ότι τα τεχνουργήματα «είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας για ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «πολλή ενέργεια και κόπους» για να κρύψει τον θησαυρό.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για την κυριότητα άλλων τεχνουργημάτων του πολιτισμού των Σκυθών, που φιλοξενούνται στην Ολλανδία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Τα τεχνουργήματα αυτά από διάφορα μουσεία της Κριμαίας παρουσιάζονταν σε έκθεση στο Άμστερνταμ, όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο διεκδικούν την κυριότητά τους. Τον Οκτώβριο του 2021 ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Ουκρανίας, αλλά τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα παραμένουν στην Ολλανδία.

Η διευθύντρια του μουσείου της Μελιτόπολης, Ιμπραχίμοβα, δήλωσε ότι ο επιστάτης απήχθη υπό την απειλή όπλου από το σπίτι του στις 29 Απριλίου κι έκτοτε δεν έχει πληροφορηθεί νεότερα για την τύχη του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Σκύθες ήταν νομαδικός λαός που μετανάστευση από το Ιράν στη νότια Ρωσία και Ουκρανία περί το 800 π.Χ. και δημιούργησαν μια αυτοκρατορία επικεντρωμένη γύρω από τη σημερινή Κριμαία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.