ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Που καταντήσαμε – Ο Ε.Μακρόν σε Σκόπια για συμφωνία με Βουλγαρία: «Δεν αμφισβητεί κανείς την μακεδονικής σας γλώσσα»

Μήνυμα του Γάλλου προέδρου

Που καταντήσαμε – Ο Ε.Μακρόν σε Σκόπια για συμφωνία με Βουλγαρία: «Δεν αμφισβητεί κανείς την μακεδονικής σας γλώσσα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα Σκόπια να κάνουν το αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής και θα τους επιτρέψει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία, η οποία άσκησε την προεδρία του ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. Η πρόταση προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν με αυτήν, τότε θα αποφασιστεί άμεσα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, όμως το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων θα γίνει αφού πρώτα τα Σκόπια τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και τη Βουλή της Βουλγαρίας και απομένει η τοποθέτηση της Βουλής και της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε σημερινό του μήνυμα προς τον λαό των Σκοπίων, το οποίο γνωστοποίησε η πρεσβεία της Γαλλίας στα Σκόπια, αναφέρει ότι για άλλη μια φορά η Βόρεια Μακεδονία (όπως αποκαλούνται τα Σκόπια μετά την Συμφωνία των Πρεσπών) βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και τονίζει ότι 17 χρόνια μετά την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, μόλις παρουσιάστηκε μια ιστορική ευκαιρία γι΄αυτήν: η έναρξη της ενεργούς φάσης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας δηλώνει: «Δείξατε μεγάλο πολιτικό θάρρος και σοφία από τότε που αποκτήσατε την ανεξαρτησία σας. Το 2001, συνάψατε τη Συμφωνία της Οχρίδας, σύμβολο βιώσιμης επιτυχίας μιας πολυεθνοτικής κοινωνίας. 18 χρόνια μετά καταφέρατε να βρείτε τη δύναμη να υπογράψετε τη Συνθήκη των Πρεσπών και γίνατε ο τριακοστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Κερδίσατε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης».

Ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει στο μήνυμά του: «Για άλλη μια φορά, ήρθε η ώρα να κάνετε μια επιλογή και είμαστε δίπλα σας για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε ένα νέο βήμα. Η επιλογή είναι δική σας».

Ακόμη, ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι η προτεινόμενη συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στη Βουλγαρία, όμως τελικά, όπως υπογραμμίζει, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο αποδείχτηκε ικανό να αναλάβει την ευθύνη και με ευρεία και διακομματική πλειοψηφία αποδέχτηκε την πρόταση.

«Τώρα εναπόκειται σε εσάς, να αποφασίσετε. Η δύναμη να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας είναι τώρα στα χέρια σας. Δεν θα σας πω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια, αλλά θα σας ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Όπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή βασίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπίες», σημειώνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γάλλος πρόεδρος, στο μήνυμά του αυτό αναφέρει ότι η προτεινόμενη αυτή συμφωνία «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς σας» και καταλήγει σημειώνοντας τα εξής: «Εναπόκειται σε εσάς να πάρετε την απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαι πεπεισμένος ότι αταλάντευτη επιλογή της χώρας είναι να καταστεί πλήρως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.