ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Στο ναδίρ οι σχέσεις Σκοπίων – Σόφιας – «Δεν υπάρχει καλή γειτονία»

Φρένο στις ενταξιακές των Σκοπίων στην ΕΕ

Στο ναδίρ οι σχέσεις Σκοπίων – Σόφιας – «Δεν υπάρχει καλή γειτονία»

Νέες “αψιμαχίες” στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας σημειώθηκαν, αυτή τη φορά σε επίπεδο Προέδρων των Δημοκρατιών των δύο χωρών, στον απόηχο των τεταμένων σχέσεων Σκοπίων – Βουλγαρίας και με αφορμή την ευρωπαϊκή πορεία της πρώτης και τη συμπερίληψη στο Σύνταγμά της, της βουλγαρικής μειονότητας που ζει σε αυτήν.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε ούτε μία εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, υπογραμμίζοντας ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υφίσταται κλίμα καλής γειτονίας.

«Για το ταγκό χρειάζονται δύο. Αντικειμενικά, τα τελευταία δύο χρόνια η Βουλγαρία προέβη σε σειρά προκλήσεων απέναντί μας και εφηύρε επιχειρήματα, για να εμποδίσει την πορεία μας προς την ΕΕ, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού. Καμία χώρα δεν έχει εμποδίσει μία άλλη λέγοντας ότι “δεν είστε αυτοί που νομίζετε ότι είστε”… Μπορούμε να προσποιούμαστε ότι πραγματοποιούμε συναντήσεις, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχα ουσιαστικά ούτε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Ράντεφ», δήλωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο ίδιος ωστόσο, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (SDMS), τάχθηκε υπέρ της συμπερίληψης στο Σύνταγμα των Σκοπίων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

«Η χώρα δεν πρόκειται να καταρρεύσει αν συμπεριλάβουμε στο Σύνταγμα τους Βούλγαρους, που είναι κάτι λίγο παραπάνω από τρεις χιλιάδες άτομα. Δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η κυριαρχία του κράτους αν γίνει αυτό το βήμα» σημείωσε ο Πεντάροφσκι.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλγαρίας, ο οποίος διεμήνυσε πως τα Σκόπια οφείλουν να κάνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Βούλγαρων που ζουν σε αυτήν.

«Έχω προσκαλέσει τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας (Τα Σκόπια μετά τις Πρέσπες) Στέβο Πεντάροφσκι να επισκεφθεί τη Βουλγαρία τουλάχιστον δέκα φορές. Καταλαβαίνω τον πόνο του που ήμουν ο άνθρωπος που πριν από δύο χρόνια έθεσε το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών» σχολίασε σήμερα ο Ρούμεν Ράντεφ.

«Ελπίζω ο Πεντάροφσκι να συνειδητοποιήσει ότι η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα βοηθήσει τη χώρα του να εκδημοκρατιστεί και να απαλλαγεί από τις ιδεολογίες της γιουγκοσλαβικής ολοκληρωτικής περιόδου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο σχεδόν χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των ΣΚοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.504 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.