ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τα νησιά Κιριμπάτι υποδέχθηκαν πρώτα το 2024!

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θα υποδεχθεί επισήμως τελευταία το νέο έτος

Τα νησιά Κιριμπάτι υποδέχθηκαν πρώτα το 2024!

Ο πλανήτης ήδη από τις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) έχει υποδεχθεί το 2024, καθώς η πρώτη χώρα, το Κιριμπάτι που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει καλωσορίσει το νέο έτος.

Οι πρώτες περιοχές που υποδέχονται το νέο έτος είναι το νησί Κιριτιμάτι και μια σειρά από άλλες 10 κυρίως ακατοίκητες περιοχές στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ένα από τα 33 νησιά που αποτελούν τη Δημοκρατία του Κιριμπάτι, το Κιριτιμάτι βρίσκεται ακριβώς νότια της Χαβάης, εντός της ίδιας γραμμής γεωγραφικού μήκους αλλά γιορτάζει την Πρωτοχρονιά μια ολόκληρη μέρα νωρίτερα.

Αυτή είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας κάποτε διέσχιζε το Κιριμπάτι, που σημαίνει ότι η ημέρα μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το αν βρισκόσαστε σε ένα από τα δυτικότερα ή ανατολικότερα νησιά της χώρας.

Αλλά το 1995, το Κιριμπάτι άλλαξε τη γραμμή ημερομηνίας, έτσι ώστε όλα τα νησιά του να έχουν την ίδια μέρα την ίδια ώρα και να κερδίζουν τους τουρίστες που θέλουν να γιορτάσουν πρώτοι στον κόσμο την Πρωτοχρονιά.

Η τελευταία χώρα που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά

Η τελευταία κατοικημένη περιοχή που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά είναι τα νησιά Νιούε και η Αμερικανική Σαμόα στα νοτιοδυτικά του Κιριμπάτι στον Νότιο Ειρηνικό.

Η μέρα τελειώνει τεχνικά μια ώρα αργότερα στο Baker Island και στο Howland Island, στις ΗΠΑ αλλά και τα δύο αυτά νησιά είναι ακατοίκητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Eggert.

Επίσης σε κοντινή απόσταση, η Σαμόα (και όχι η Αμερικανική Σαμόα) ήταν κάποτε μια από τις τελευταίες χώρες που υποδεχόταν την Πρωτοχρονιά. Μέχρι το 2011, όμως, γιατί τότε η χώρα αποφάσισε να αλλάξει τις ζώνες ώρας για να ευθυγραμμιστεί με τους εμπορικούς της εταίρους την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την αλλαγή αυτή, η Σαμόα ξεπέρασε τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας για να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που γιορτάζουν πλέον την Πρωτοχρονιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.