Τραγική πυρκαγιά στην κατεχόμενη Κύπρο – «Καίγεται η ψυχή μας»

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς μπήκαν και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από το Ισραήλ

Τραγική πυρκαγιά στην κατεχόμενη Κύπρο – «Καίγεται η ψυχή μας»

Σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοι τουρκοκύπριοι ανεβάζουν φωτογραφίες από την καταστροφική πυρκαγιά, σημειώνοντας «καίγεται η ψυχή μας και η καρδιά μας»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, που μεταδίδει το ΚΥΠΕ «από τις πληροφορίες που έχουμε, η πυρκαγιά φαίνεται να είναι υπό μερικό έλεγχο. Από το πρωί φαίνεται πως οι προσπάθειες κατάσβεσης εστιάστηκαν στη βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς, που βρίσκεται προς το μέρος της κατεχόμενης Κερύνειας, που ξεκινά από την Ακανθού και φτάνει μέχρι την κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου».

Ανέφερε επίσης πως «ο άνεμος δεν βοηθά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καταφέρουν να σβήσουν το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς. Ωστόσο η βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς είναι δύσβατη και βραχώδης και έτσι οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως «στις δύο το μεσημέρι τα ελικόπτερα από το Ισραήλ ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και άρχισαν να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της φωτιάς και γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά».

Σημειώνεται ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη του Ισραήλ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις έντεκα σήμερα το πρωί, ενώ νωρίτερα είχε προσγειωθεί το μεταγωγικό που απέστειλε η ισραηλινή Κυβέρνηση.

Τραγική η κατάσταση

Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά στα κατεχόμενα χαρακτηρίζεται τραγική. Τα πρώτα εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, άρχισαν να επιχειρούν από το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη γύρω στις 14.00 κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και επηρεάζει τα χωριά Φλαμούδι, Άρδανα, Μάντρες, Άγιο Ανδρόνικο και Άγιο Ιάκωβο.

Σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα είχαν καεί μέχρι την Πέμπτη. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι την Ακανθού και το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσαν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις είτε του «έπαρχου» Τρικώμου, είτε των «κοινοταρχών». Τουρκικό ΙΗΑ παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδει πληροφορίες και φωτογραφίες στις αρμόδιες «αρχές» του ψευδοκράτους.

«Καίγεται η ψυχή μας»

Σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοι τουρκοκύπριοι ανεβάζουν φωτογραφίες από την καταστροφική πυρκαγιά, σημειώνοντας «καίγεται η ψυχή μας και η καρδιά μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.