ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τζον Λένον: Δεύτερο δράστη στη δολοφονία του «δείχνουν» νέα στοιχεία

Ο Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Γουίλαν υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο είδη σφαιρών

Τζον Λένον: Δεύτερο δράστη στη δολοφονία του «δείχνουν» νέα στοιχεία

Σφαίρες από δύο διαφορετικά όπλα βρέθηκαν στο σορό του Τζον Λένον κατά τη νεκροψία, γεγονός που «δείχνει» ότι μπορεί να ήταν δύο οι δολοφόνοι του θρύλου των Beatles , τον Δεκέμβριο του 1980.

Ο Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Γουίλαν υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο είδη σφαιρών για τη δολοφονία του 40χρονου Λένον, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός έφερε στο φως επίσημα αρχεία που δείχνουν για πρώτη φορά ότι δύο διαφορετικοί τύποι σφαιρών αφαιρέθηκαν από το άψυχο σώμα του θρύλου της μουσικής μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του στις 8 Δεκεμβρίου του 1980. len_1 len_2

Επί τρία χρόνια, ο Γουίλαν ερευνά τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Λένον, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να έχουν ξεφύγει στην αστυνομία ή να έχουν «αποσιωπηθεί» κάποια στοιχεία για το πώς έπεσαν οι πυροβολισμοί.

Ο Τζον Λένον άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, καθώς αυτός και η σύζυγός του Γιόκο Όνο επέστρεφαν στο σπίτι τους στο Dakota Building, με θέα στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Η εκδοχή της εισαγγελίας για τα γεγονότα, που έγινε δεκτή από τα δικαστήρια, ήταν ότι ο διαταραγμένος και μοναχικός Μαρκ Τσάπμαν περίμενε τον Λένον και πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές. Τέσσερις από τις σφαίρες βρέθηκαν στην πλάτη του θύματος. Αντ’ αυτού, οι μάρτυρες του Γουίλαν κάνουν λόγο για θανατηφόρους πυροβολισμούς στο στήθος του Λένον, και όχι στην πλάτη. len_3

Οι σφαίρες που δέχτηκε ο Λένον ήταν συνολικά 4 και προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά μία ήταν η θανάσιμη που διαπέρασε την αορτή του.

Ο συνταξιούχος επικεφαλής ντετέκτιβ της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, Ρον Χόφμαν, σε μια ηχογραφημένη συνέντευξη με τον Γουίλαν, ισχυρίστηκε ότι ο Λένον πρέπει να πυροβολήθηκε στην πλάτη και όχι μπροστά, δηλώνοντας:

«Είναι αδύνατο επειδή περπατούσε στις σκάλες μπροστά από τη Γιόκο». Αλλά αυτό από μόνο του εγείρει ένα άλλο ερώτημα, λέει ο Γουίλαν.

Οι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν για το πού στεκόταν ο Τσάπμαν. Ακριβώς στην είσοδο της εισόδου, αρκετά μέτρα από αυτά τα σκαλοπάτια και, αν ο Λένον ανέβαινε τα σκαλιά, θα ήταν εκτός οπτικού πεδίου του Τσάμπαν. Αυτό βάζει στο κάδρο το ενδεχόμενο και δεύτερου σκοπευτή.

Ο Γουίλαν υποστήριξε επίσης: «Όπως και στην περίπτωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι απλά δεν μπορείς να πυροβοληθείς μπροστά από την πίσω πλευρά».

Αν και πραγματοποιήθηκε νεκροψία στο σώμα του Λένον, έγινε από τον αμφιλεγόμενο επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Γκρος, και η ιατροδικαστική του έκθεση δεν κοινοποιήθηκε ποτέ.

Ο Γκρος είχε τη φήμη ότι διηύθυνε ένα χαοτικό γραφείο και αργότερα ερευνήθηκε για ισχυρισμούς ανάρμοστης συμπεριφοράς, παραπλανητικές αιτίες θανάτου και συγκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων αστυνομικής βίας. Απολύθηκε το 1987, αν και αργότερα απαλλάχθηκε από 11 κατηγορίες αμέλειας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανικανότητας.

Ο Μαρκ Τσάπμαν, δολοφόνος του θρύλου των Beatles: chapman chapman_2

Άλλα στοιχεία που σταχυολόγησε ο Βρετανός συγγραφέας Γουίλαν σχετικά με εκείνους που μπορεί να επηρέασαν τον Τσάπμαν, τον οδήγησαν να αναρωτηθεί αν ο νεαρός άνδρας θα μπορούσε ακόμη και να είχε «προετοιμαστεί» για τη δολοφονία μέσω χειραγώγησης ή ακόμα και ύπνωσης από ισχυρούς υποστηρικτές με δεσμούς μέσω παραθρησκευτικών οργανώσεων ή ακόμα και με τη CIA. Έχοντας λάβει το πρωτότυπο σημειωματάριο του ντετέκτιβ Χόφμαν και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, ο Γουίλαν επεσήμανε ότι κανένας αυτόπτης μάρτυρας, συμπεριλαμβανομένης της Γιόκο Όνο, δεν είδε τον Λένον να πυροβολείται από τον Τσάπμαν.

Σύμφωνα πάντως με τα νέα έγγραφα, υπάρχει και δεύτερος ένοπλος που πυροβόλησε τον Λένον. Από τα νέα έγγραφα προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν τέτοια πλύση εγκεφάλου στον Τσάπμαν, που τελικώς εκείνος ομολόγησε την δολοφονία.

Ο Γουίλαν ισχυρίζεται επίσης ότι οι βασικές πληροφορίες γύρω από τη δολοφονία του Λένον «αποσιωπήθηκαν» από την αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης και το γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα, συμπεριλαμβανομένων 122 αγνώστων χαπιών που βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Τσάπμαν, τα οποία υποτίθεται ότι στάλθηκαν σε εργαστήριο για ανάλυση ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Ο Τζον Λένον, Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των «Beatles», εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία διακρίθηκε και ως κορυφαίος ακτιβιστής του 20ου αιώνα.

Τα τραγούδια του συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων, με πρώτο και καλύτερο το «Imagine», ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του περασμένου αιώνα. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί, ύστερα από 43 χρόνια, είναι εάν τελικά ήταν δύο οι δολοφόνοι του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.