Χιμάρα: Κατεδαφίζουν περιουσίες ως «παράνομες» για να ανοίξουν δρόμο για «νόμιμα» τουριστικά θέρετρα

Χιμάρα: Κατεδαφίζουν περιουσίες ως «παράνομες» για να ανοίξουν δρόμο για «νόμιμα» τουριστικά θέρετρα

Πριν από μερικές ημέρες στην παραθαλάσσια περιοχή Γιάλι στο χωριό Βουνό της Χιμάρας, οι αλβανικές αρχές κατεδάφισαν κατοικίες και επιχειρήσεις με την πρόφαση πως είχαν κατασκευαστεί σε στρατιωτική έκταση.

Το οικόπεδο αυτό είχε αγοραστεί από την οικογένεια Μπάλα προ 30 ετών και μάλιστα κατέχουν τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν πως είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Με την πάροδο των ετών τα μέλη της οικογενείας επί του οικοπέδου έχτισαν 4 σπίτια και 2 επιχειρήσεις, ένα εστιατόριο και ένα μινι μάρκετ. Όλα αυτά έγιναν συντρίμμια μέσα σε λίγα λεπτά.

Όπως καταγγέλλει η οικογένεια Μπάλα, δεν έλαβε καμία ενημέρωση, ενώ αυτό προβλέπετε από την αλβανική νομοθεσία, για την κατεδάφιση με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αδειάσει τα κτίρια από το περιεχόμενο. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αστυνομικοί έκαναν πλιάτσικο στις περιουσίες τους αρπάζοντας από μετρητά μέχρι λάδι και ρακί.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα μας είπε η οικογένεια, η κατεδάφιση έγινε με την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσε το σημείο και στην συνέχεια συνέλαβε μέλη της οικογενείας που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις κατεδαφίσεις, ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένα κορίτσι 14 ετών.

Μέχρι εδώ ίσως κάποιος ευλόγως να πει πως ίσως η κυβέρνηση Ράμα προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη σε μια περιοχή που μπορεί όντως να ήταν στρατιωτική και κακώς πέρασε στα χέρια ιδιωτών…

Εδώ όμως ξεκινά το παράδοξο της υπόθεσης.

Το χωριό Βουνό, που τυγχάνει να είναι το χωριό απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του Έντι Ράμα, και η παραλία Γιάλι αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες καθώς είναι κοντά στην περιοχή της Αυλώνας. Η συγκεκριμένη περιοχή που είναι περιζήτητη έχει καταληφθεί από ανθρώπους που ανήκουν στον στενό κύκλο του Αλβανού πρωθυπουργού και έχουν χτίσει κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην υποτιθέμενη στρατιωτική έκταση που ανήκε στην οικογένεια Μπάλα, θα χτιστεί τουριστικό θέρετρο. Με σιγουριά λέμε πως οι περιουσίες που κατεδαφίστηκαν δεν ήταν παράνομες αλλά εμπόδιο στα σχέδια κολλητών του πρωθυπουργού.

Μια έκταση λοιπόν είναι παράνομη όταν βρίσκεται στην κατοχή απλών πολιτών και νόμιμη όταν εμπλέκονται μεγαλοκαρχαρίες φίλοι του πρωθυπουργού.

Η κατεδάφιση αυτή μοναδικό σκοπό είχε να ανοίξει τον δρόμο στους μεγαλοκαρχαρίες ώστε να χτίσουν τα τουριστικά θέρετρα στα οποία ο Έντι Ράμα αναφέρετε όταν μιλά για την ανάπτυξη της αλβανικής ακτογραμμής.

Μια ανάπτυξη που δεν προβλέπει το πως θα μπορέσουν να ζήσουν από τον τουρισμό και οι μόνιμοι κάτοικοι απεναντίας γίνονται εντατικές προσπάθειες για να τους αφανίσουν.

Αυτά μόνο στην Αλβανία του Ράμα…

Πηγή: himara.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.