ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Μπορίσοφ σε Σκόπια: «Έχουμε κάνει τα πάντα για την ένταξη σας στην ΕΕ – Μήπως να πούμε ότι είμαστε και “Μακεδόνες”;»

Μ.Μπορίσοφ σε Σκόπια: «Έχουμε κάνει τα πάντα για την ένταξη σας στην ΕΕ – Μήπως να πούμε ότι είμαστε και “Μακεδόνες”;»

Με νέο μήνυμα του ο Μπόικο Μπορίσοφ, υποστήριξε ότι η Βουλγαρία έχει κάνει τα πάντα για την ένταξη των Σκοπίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας τα πως αν δεν τηρήσουν τις συμφωνίες, τότε θα ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι η Σόφια υποστηρίζει τα Σκόπια στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα Σκόπια να τηρούν τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προχώρησε στη σχετική δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

«Σύμφωνα με το ένατο άρθρο (του τελικού εγγράφου), η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις δεσμεύσεις των εταίρων από τα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με τη συνεργασία στην περιοχή και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, και τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμογή διμερών συμφωνιών, καλές γειτονικές σχέσεις και επίτευξη των απτών αποτελεσμάτων, καθώς και της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Συνθήκης Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία έχουν μεγάλη σημασία σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις από τα Σκόπια κατά της Βουλγαρίας πιθανώς εξηγούνται από το γεγονός ότι στη χώρα προετοιμάζονται για εκλογές.

«Συνήθως τότε δίνεται έμφαση στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό. Πραγματοποιήθηκαν όμως απαράδεκτες δηλώσεις προς τη χώρα μας. Ιδιαίτερα πόνεσα όταν άκουσα ότι η Βουλγαρία υπήρξε μια φασιστική χώρα, η οποία δεν έσωσε τους Εβραίους της Μακεδονίας, παρά μόνο τους Εβραίους της Βουλγαρίας. Πρόκειται για χλευασμό στο κατόρθωμα της Βουλγαρίας, του λαού της Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, των ανθρώπων οι οποίοι ξάπλωναν στις ράγες για να εμποδίσουν τα τρένα με πάνω από 50.000 Εβραίους να φύγουν από τη Βουλγαρία» τόνισε ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι όλες οι διεθνείς εβραϊκές επιτροπές και οργανώσεις αναγνωρίζουν αυτό το κατόρθωμα της «μικρής Βουλγαρίας».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα επιμείνει στην τήρηση της Συνθήκης.

«Ναι, τους υποστηρίζουμε, επιμένουμε όμως στην (αναγνώριση) της Ιστορίας. Το έχουμε δηλώσει στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας» επισήμανε ο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η Βουλγαρία από την πλευρά της, έχει κάνει τα πάντα για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.. Σήμερα όλα βρίσκονται στα χέρια της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τη Συνθήκη, η Βουλγαρία προτίθεται να ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε στο επίπεδο της διπλωματίας. Εάν κάποιος αποκλίνει από αυτό το έγγραφο σε οποιοδήποτε κεφάλαιο, η Βουλγαρία δεν θα το δεχτεί. Επομένως, τους είπα ότι τα πάντα εξαρτώνται από εσάς. […] Έχουμε δηλώσει τους όρους μας για την ένταξή τους στην Ε.Ε.. Δεν είναι εθελοντισμός: Αν κάτι δεν σας αρέσει, τότε δεν υπάρχει και πρόσκληση. Μήπως δεν τους υποστηρίξαμε; Ήμασταν οι πρώτοι που τους υποστηρίξαμε στο ΝΑΤΟ. Τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες; […] Τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, θα μπορούσα να τους δώσω μια αδελφική συμβουλή: Να μη θέσουν αδύνατες προϋποθέσεις απέναντί μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.