Εξοργισμένοι οι Σέρβοι για το γραμματόσημο των Σκοπίων με τον χάρτη… της ναζιστικής Κροατίας

Εξοργισμένοι οι Σέρβοι για το γραμματόσημο των Σκοπίων με τον χάρτη… της ναζιστικής Κροατίας

Την οργή της εκφράζει η Σερβία με μήνυμά στον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας των Σκοπίψν στο Βελιγράδι, εξαιτίας γραμματοσήμου όπου απεικονίζεται ο χάρτης του κράτους της ναζιστικής Κροατίας, την περίοδο 1941-45, με εδάφη που ανήκουν στην Σερβία, την Βοσνία -Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο!

Το γραμματόσημο αυτό εκδόθηκε στα Σκόπια σε ένδειξη… ευγνωμοσύνης για την στήριξη που παρέχει η κροατική προεδρία στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

“Μνήμες από την πιο σκοτεινή περίοδο”

Στην νότα του σερβικού ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την εκτύπωση και δημοσίευση γραμματοσήμου με τον γεωγραφικό χάρτη του φασιστικού Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας (NDH), που περιλαμβάνει τμήματα της Δημοκρατίας της Σερβίας μέχρι το Βελιγράδι, τμήματα του Μαυροβουνίου και ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η αναφορά στο NDH ξυπνά μνήμες στους πολίτες της Σερβίας και γενικότερα στο σερβικό λαό από την πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας. Τέτοιες προσπάθειες ιστορικού ρεβιζιονισμού διαταράσσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, καθώς και τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

“Να αποσυρθεί άμεσα”

Το σερβικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει εχθρική προβοκάτσια την έκδοση του γραμματοσήμου και ζητά πάραυτα την απόσυρση του από την κυκλοφορία. «Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί τη δημοσίευση αυτού του γραμματοσήμου την ημέρα της επετείου της νίκης κατά του φασισμού ως εχθρική προβοκάτσια που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας. Καθώς επίσης και προσβολή για όλους τους Σέρβους που εξοντώθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του NDH τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνεται στην νότα διαμαρτυρίας του σερβικού ΥΠΕΞ προς την Βόρεια Μακεδονία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σχετικό γραμματόσημο προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων στα Σκόπια που εκπροσωπούν την σερβική μειονότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.