Το σχέδιο της γαλλικής προεδρίας προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ

Τα Σκόπια απέρριψαν την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της χώρας και της Βουλγαρίας.

«Η πρόταση, σε αυτή τη μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα, όσο και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, αφού πρώτα θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της χώρας, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Αν και η πρόταση έτυχε θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια, με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, να κάνει λόγο για «βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και για «την πιο δίκαια πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα». Παρόμοια θέση εξέφρασε την Πέμπτη και ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.

Με την απόρριψη της πρότασης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, τα Σκόπια μάλλον απεμπολουν κάθε ελπίδα να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η στάση αυτή της Βουλγαρίας συμπαρασύρει και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.