Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του

Η βουλγαρική κυβέρνηση επικύρωσε σήμερα 29 Ιουνίου, μερικές ημέρες μετά την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, την άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του», ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Οι βουλευτές τάχθηκαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιουνίου και ενεργεί ως διαμεσολαβητής στο θέμα αυτό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τότε ικανοποίηση για την ψηφοφορία, μιλώντας για μια σημαντική πρόοδο παρότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ένα διμερές πρωτόκολλο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Από το 2020, η βουλγαρική θέση εμπόδιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και με τα Τίρανα, τις δύο υποψηφιότητες που συνδέονται με την ΕΕ.

Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων έχει αυξηθεί, και το θέμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της περιοχής τίθεται κατά τρόπο πιο πιεστικό.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που βρίσκεται επί τάπητος, τα Σκόπια πρέπει κυρίως να δεσμευτούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους για να περιλάβουν τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να εφαρμόσουν μια συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους.

Τα Σκόπια καλούνται επίσης να αναθεωρήσουν τα σχολικά προγράμματα και να ανοίξουν τα αρχεία της κομμουνιστικής αστυνομίας που πρέπει να δείχνουν την κακομεταχείριση που επιφυλασσόταν στους Βούλγαρους σε αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Το θέμα της γλώσσας, που η Σόφια θεωρεί ως μια βουλγαρική διάλεκτο, είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή η πρόταση συμβιβασμού υπό την υφιστάμενη μορφή της ήταν απαράδεκτη.