
Με πρωτοφανή ευθύτητα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, σε μια περίοδο που τα σενάρια πρόωρων εκλογών εντείνονται.
Μετά τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά, υπό τον αδιαπραγμάτευτο όρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει πρωθυπουργός, ήρθε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη να αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο Σαμαρά και να ανοίξει την πόρτα σε ένα άλλο ενδεχόμενο: συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά «όχι του Νίκου Ανδρουλάκη».
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν θα υιοθετεί «συριζαϊκές τρέλες», σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην ανάγκη αλλαγής ηγεσίας ή γραμμής στο Κίνημα Αλλαγής, ώστε να καταστεί εφικτή μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.
Το «άλλο ΠΑΣΟΚ» και οι πιθανές προσεγγίσεις
Δεδομένου ότι ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ» με διαφορετική ηγεσία δεν φαίνεται να προκύπτει άμεσα, η δήλωση Μαρινάκη ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως έμμεση πρόσκληση προς στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη ΝΔ σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου.
Ονόματα όπως αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου αναφέρονται συχνά σε τέτοια σενάρια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που βλέπουν θετικά μια τέτοια προοπτική.
Η ΝΔ, μέσω των δηλώσεων Γεωργιάδη και Μαρινάκη, στέλνει σαφές μήνυμα: είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει πρωθυπουργός και ότι οι πιθανοί εταίροι θα κινούνται μακριά από «ακραίες» ή «συριζαϊκές» θέσεις.
Η δημόσια και ευθεία συζήτηση για μετεκλογικά σενάρια δείχνει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διαμορφώσει το πολιτικό πεδίο εν όψει πιθανών πρόωρων εκλογών.
