Τι γίνεται με τους Patriot;

Ο τζίρος της εστίασης διπλασιάστηκε από το 2019 αλλά το 2026 ο κλάδος μπαίνει σε ύφεση

Κάτι δεν κολλάει στην εικόνα της εστίασης. Ο τζίρος του κλάδου εκτοξεύθηκε από 5,79 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 στα 12,83 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025.

Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2026 η αγορά πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Πίσω από τα εντυπωσιακά νούμερα των προηγούμενων ετών αρχίζει να φαίνεται καθαρά η κόπωση.Οι υψηλότερες τιμές μπορούν να φουσκώνουν τον ονομαστικό τζίρο, αλλά δεν σημαίνουν απαραίτητα περισσότερους πελάτες ή καλύτερη κερδοφορία.

Το αντίθετο συμβαίνει. Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε αυξημένο κόστος λειτουργίας –ενέργεια, πρώτες ύλες, ενοίκια, μισθοί– και καταναλωτές που περιορίζουν τις εξόδους ή μειώνουν το ποσό που αφήνουν στο τραπέζι.

Η ακρίβεια έχει αλλάξει τις συνήθειες. Πολλοί επιλέγουν λιγότερες επισκέψεις σε εστιατόρια και καφετέριες ή στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη χωρίς να μετακυλίουν τις ανατιμήσεις στους πελάτες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μειωμένης κίνησης.Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κλάδος εισέρχεται σε μια περίοδο δοκιμασίας.

Τα μεγάλα νούμερα των προηγούμενων ετών, που τροφοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό και την ανάκαμψη μετά την πανδημία, δεν αποτυπώνουν πλέον την πραγματική δυναμική.

Η κερδοφορία πιέζεται και οι αντοχές πολλών επιχειρήσεων αρχίζουν να εξαντλούνται.Το φθινόπωρο θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ.

Τότε θα φανεί ποιοι έχουν πραγματικά αντοχές να αντέξουν σε ένα περιβάλλον όπου οι καταναλωτές ξοδεύουν πιο προσεκτικά και το κόστος παραμένει υψηλό. Για πολλούς στην εστίαση, η περίοδος των εύκολων αυξήσεων στον τζίρο φαίνεται να τελειώνει.