ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου συμπλήρωσε 6 δεκαετίες ζωής (βίντεο)

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου συμπλήρωσε 6 δεκαετίες ζωής (βίντεο)

60 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ήταν Οκτώβριος του 1957 όταν η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία ξεκίνησε τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές της.

Αρχικά, οι εκπομπές της ήταν πέντε μέρες την εβδομάδα, με ένα μέσο όρο διαρκείας 3 ωρών καθημερινά. Η υπηρεσία αυτή κάλυπτε μια ακτίνα 20 μιλίων από την πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία.

Το ΡΙΚ ξεκίνησε ως Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε από τις Αγγλικές αποικιοκρατικές αρχές και άρχισε επίσημα τις ραδιοφωνικές εκπομπές της, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου του 1953, στις 17:00 μ.μ.

Αρχικά, μετέδιδε τα προγράμματά της στα Ελληνικά, στα Τουρκικά και στα Αγγλικά και εξέπεμπε σε μεσοπρόθεσμα μήκη κύματος 434 και 495 μέτρων. Την ίδια περίοδο, έκδιδε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό με τίτλο Ράδιο Κύπρος το οποίο διανεμόταν δωρεάν.

Η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία ξεκίνησε τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές της, την 1η Οκτωβρίου του 1957.

Την 1η Ιανουαρίου του 1959, η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σύμφωνα με τον Περί Ραδιοφωνικού

Ιδρύματος Κύπρου Νόμο (Κεφάλαιο 300Α).

Η μεγάλη ανάπτυξη του κρατικού φορέα ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου 1960 όταν η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, και από τότε λειτουργεί ως Ημικρατικός Οργανισμός. Εν μέρει το τρέχον του όνομα, προέρχεται από τα αρχικά του BBC, δηλαδή στα Αγγλικά το ΡΙΚ αναφέρεται ως CyBC που σημαίνει Cyprus Broadcasting Corporation (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου).

Το ΡΙΚ αναγνωρίστηκε ως συνεργαζόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 1964 και την διετία 1969-1970 έγινε ενεργό μέλος.

Το 1968 ξεκινάει να μεταδίδεται από την τηλεόραση του ΡΙΚ το πρώτο δελτίο ειδήσεων.

Το 1974 ο οργανισμός συστρατεύεται στον αγώνα για ανασυγκρότηση της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή και την παράνομη (μέχρι σήμερα) κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Το ΡΙΚ καθίσταται μέλος του Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου Ραδιοφωνίας (CBA) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το 1976 το ΡΙΚ καθιερώνει τις οπτικογραφήσεις (μετάδοση ήχου και εικόνας) χρησιμοποιώντας βίντεο, ενώ το 1980 συμμετέχει στη μέσω δορυφόρου ανταλλαγή ειδήσεων και προγραμμάτων μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης. Ένα χρόνο μετά, συμμετέχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά, και μετέπειτα σε άλλους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς της EBU.

Το 1982 πραγματοποιείται η πρώτη έγχρωμη μετάδοση στην τηλεόραση του ΡΙΚ ενώ ο οργανισμός συνδέεται με μόνιμη βάση με την EBU για καθημερινή λήψη και μετάδοση ειδήσεων από όλη την υφήλιο.

Ως αποτελεσματικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, το ΡΙΚ είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης που απαιτείται βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2008 το ΡΙΚ διοργανώνει τον Junior Eurovision Song Contest στη Λεμεσό.

Στις 14 Ιουλίου του 2013 το ΡΙΚ σταμάτησε να εκπέμπει σ’ όλη την Κύπρο γιατί συμπαραστεκόταν ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο Διευθυντής του ΡΙΚ Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι το ΡΙΚ απεργούσε, ως ένδειξη συμπαράστασης στην απόφαση ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την άμεση απόλυση των 2.656 εργαζομένων. Ωστόσο, στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το κλείσιμό της, ξεκίνησε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με νέα σήματα.

Τον Οκτώβριο του 2017 το ΡΙΚ ετοίμασε ένα νοσταλγικό βίντεο για τους κύπριους τηλεθεατές. Χρόνια μετά, εμφανίστηκε ξανά στους τηλεοπτικούς δέκτες ο Ανδρέας Κουκίδης, πρόσωπο γνωστό και αγαπημένο στους παλαιότερους, με μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές ο οποίος επί σειρά ετών μας ενημέρωσε για τις ειδήσεις της ημέρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.