ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στο τραπέζι έπεσαν «άλλες λύσεις» για Κυπριακό -Μυστική συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου εν μέσω απειλών Ερντογάν

Στο τραπέζι έπεσαν «άλλες λύσεις» για Κυπριακό -Μυστική συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου εν μέσω απειλών Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων “άλλες λύσεις” κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου αμέσως μετά την μυστική συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη.

Στο τραπέζι έπεσε η λύση “χαλαρής Ομοσπονδίας” χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες επιλογές όπως αναφέρουν πηγές από Κύπρο.

Σήμερα από τις 8:30 π.μ. συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά τις 11:00 π.μ., με στόχο την ενημέρωση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και προς αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης προ εξελίξεων στο Κυπριακό. Έγινε ενημέρωση και για την UNFICYP ενώ υπήρξε ενημέρωση επί των επαφών του ΠτΔ, Χριστοδουλίδη και Λακκοτρύπη στο περιθώριο της 73ης Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 23/10 με εκ νέου σύγκληση του Εθνικού

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου αποκαλύφθηκε κατά τη συνεδρίαση του κυπριακού εθνικού συμβουλίου.

Στη συνάντηση, η οποία διευθετήθηκε μέσω του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Αναστασιάδης δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για το εάν στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον Τσαβούσογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ο πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πλήρως, για όλες τις επαφές και τις συναντήσεις που είχε.

Θα πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία, αφού η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζεται. Οι συζητήσεις που γίνονται στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερος προβληματισμός».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις επαφές στη Νέα Υόρκη, για τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για τις επαφές που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Ενέργειας κλπ.

Ενημέρωσε, επίσης, για θέματα που αφορούν την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ξεκίνησε μετά την ενημέρωση η συζήτηση, η οποία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα και θα ολοκληρωθεί σε μια δεύτερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 23 Οκτωβρίου, το πρωί», πρόσθεσε.

Η Δρ. Ελένη Θεοχάρους αποχωρώντας από το Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε πως στο Κυπριακό βρισκόμεθα προ μη αναστρέψιμης κατάστασης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως ακόμα και οι πιο ενθερμοί θιασώτες της ΔΔΟ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πλέον η Τουρκία εφαρμόζει το Σχέδιο Β’, μέσω μιας συγκεκαλυμμένης Συνομοσπονδίας προωθεί την λύση των δύο κρατών, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ξένες δυνάμεις δεν πρόκειται να εμποδίσουν τους Τούρκους εφόσον αποφασίσουν να επέμβουν στρατιωτικά κατά ιδιωτικών εταιρειών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Ελένης Θεοχάρους

Βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως » η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο β`, κατευθύνεται προς την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού».

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη του Προεδρικού, όπου έλαβε μέρος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί επειδή το απόγευμα θα πρέπει να βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Θεοχάρους είπε πως «έχουμε τύχει πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα όσα διημείφθησαν στη Νέα Υόρκη, για τις επιμέρους συναντήσεις και συνομιλίες, και για το γεγονός ότι όλοι αγωνιούν για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».

«Ολοι εκφράζουν τη θέση ότι η διατήρηση αυτής της στασιμότητας αποβαίνει σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού και εξυπηρετεί απόλυτα την Τουρκία. Η δική μου τοποθέτηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση πια όσον αφορά το Κυπριακό», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ακόμη και οι πιο ένθερμοι θιασώτες της διζωνικής, που την περιγράφουν με τα πιο καλά λόγια και με τις πιο καλές προοπτικές ως δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να αντιληφθούν ότι ούτε αυτά διαλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία».

Σημείωσε πως «η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο β`, κατευθύνεται προς την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τις προσπάθειές της για επικυριαρχία και στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου και στις θάλασσές της. Και έχω την πληροφόρηση ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κινηθούν στρατιωτικά δυνάμεις άλλων χωρών για να προστατέψουν τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες ενδεχομένως θα επιχειρήσουν μέσα στην ΑΟΖ. Συνεπώς, είναι και αυτό μια ουτοπία, την οποία θα πρέπει να την αποβάλει ο κυπριακός λαός», σημείωσε.

«Εύχομαι να βρεθεί μια φόρμουλα με τη συναινετική διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των κινήσεων του τόπου μας, ούτως ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι η κρίση και η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μη αναστρέψιμη», επεσήμανε η κ. Θεοχάρους.

Ερωτηθείσα αν έχει κάποια πληροφόρηση ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση που να τονίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο, η κ. Θεοχάρους είπε πως η εκτίμησή της είναι ότι «η ΕΕ ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου θα είναι ενδεχομένως πιο φυλοκυπριακή, ή ακόμη και έκδηλα φιλική προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ωστόσο, στην ΕΕ υπάρχουν τεράστια συμφέροντα με την Τουρκία που δεν θα της επιτρέψουν να σπρώξει ακόμη περισσότερο την Τουρκία μακριά από την κορμό της Ευρώπης, ούτε και από τον δυτικό κορμό, από το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο και από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει βασιλικότερη του βασιλέως. Δηλαδή αν εμείς οι ίδιοι δεν βάλουμε τους όρους μας και πούμε ως εδώ και μη παρέκει, αυτή είναι η διζωνική που θέλουμε – για τους οπαδούς της διζωνικής – σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε τη διζωνική δεν πρόκειται η ΕΕ να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό. Η ΕΕ θα πει ότι αποφασίσετε εσείς εμείς θα το στηρίξουμε»., σημείωσε.

Οι συμμετοχές στο Εθνικό Συμβούλιο

Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Από πλευράς κομμάτων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου.

Ερντογάν: Νέο ντελίριο απειλών για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο – «Δεν υποχωρούμε!»

Για τρίτη φορά ο Ερντογάν μέσα σε 6 ημέρες ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του. Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του σε συγκέντρωση οπαδών του και σε κοινοβουλευτική ομάδα του AKP.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το νομικό δίκαιο αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη του.

“Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε τη στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή τη στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου» ανέφερε.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και στην Παλαιστίνη, τη Βοσνία, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλά άλλα ζητήματα κάναμε την επιλογή μας υπέρ της αρετής, της ηθικής, της συνείδησης και του δικαίου”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Είμαστε υποχρεωμένοι και σήμερα και αύριο να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Για τα ζητήματα που έρχονται στην ατζέντα μας δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα τη συνείδησή μας”, κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.