ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έφτασε στο «Οικόπεδο 10» το γεωτρύπανο της Exxon συνοδεία αμερικανικών πλοίων: Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί την γεώτρηση

Έφτασε στο «Οικόπεδο 10» το γεωτρύπανο της Exxon συνοδεία  αμερικανικών πλοίων: Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί την γεώτρηση

Το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ”ExxonMobil” κατέπλευσε χθες βράδυ, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, στο στόχο “Δελφίνος”, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ συνοδεία αμερικανικών πολεμικών πλοίων όπως αναφέρει το κυπριακό sigmalive.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο βυθοτεμάχιο η Άγκυρα δεν το αμφισβητεί. Η Άγκυρα αμφισβητεί αυτό το οποίο πήραν προς εκμετάλλευση οι Ιταλοί της ENI.

Φυσικά ο λόγος κυρίως είναι επειδή ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ενοχλήσουν την αμερικανική εταιρεία η οποία προβάλλει την ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θ’ αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.

Από το μέγεθος των ανακαλύψεων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Από σήμερα θ’ αρχίσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη, το πρώτο σκάφος υποστήριξης, το οποίο αναχώρησε χθες το πρωί από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται εν πλω για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Το γεωτρύπανο Stena Ice Max είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της γεωτρήσεων.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και σύγχρονα γεωτρύπανα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων.

Τη γεώτρηση της ExxonMobil oι ΗΠΑ όπως συνηθίζουν την προστατεύουν με πολεμικά πλοία.

Όμως οι ισχυρισμοί των Κυπρίων ότι υπάρχουν στην περιοχή πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2 είναι το λιγότερο υπερβολικοί.

Τα κυπριακά ΜΜΕ προφανώς αγνοούν ορισμένα βασικά στοιχεία καθώς μιλούν για πτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τον απλούστατο λόγο ότι τα U2 είναι κατασκοπευτικά στρατηγικής αναγνώρισης και χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σπάνια ενώ αρκεί για τους Αμερικανούς η χρήση απλών UAV.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.