Βρετανική «ασπίδα» στον «Αττίλα»: «Ολοκληρώστε την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ – Θα μπλοκάρουμε κυρώσεις εναντίον σας»

Βρετανική «ασπίδα» στον «Αττίλα»: «Ολοκληρώστε την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ – Θα μπλοκάρουμε κυρώσεις εναντίον σας»

Σε μια νέα άκρως ανθελληνική και προκλητική κίνηση προχώρησε η Βρετανία η οποία βάζει “ασπίδα” απέναντι στην Ε.Ε. με σκοπό την διασφάλιση της Τουρκίας και του “Αττίλα” στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Λονδίνο έδωσε εγγυήσεις στην Αγκυρα ότι θα βάλει “ασπίδα” απέναντι σε οποιαδήποτε κίνηση Ελλάδας και Κύπρου για επιβολή κυρώσεων γεγονός που έδωσε “πάσα” στον Ρ.Τ.Ερντογάν να δηλώσει πως “η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι υπόθεση της Κύπρου”!

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά, πλάτες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωση, βάζει η Βρετανία για να διασφαλίσει ότι «δεν θα αγγίξουν το τουρκικό κράτος» τα όποια μέτρα επιδιωχθούν, αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι το Λονδίνο επιδίδεται σε μια προσπάθεια εξάλειψης των όποιων συνεπειών των μελλοντικών κυρώσεων, ούτως ώστε η Τουρκία να μην κληθεί να καταβάλει κόστος εντός της Ε.Ε., είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Λονδίνο στέλνει σαφή μηνύματα, με διττό περιεχόμενο:

-Αφενός μεν, διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κόστος κατά της Τουρκίας, καθώς οι γεωτρήσεις γίνονται σε περιοχές που δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ (όπως δηλαδή ανέφερε με κάθε επισημότητα και ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άλαν Ντάνκαν), αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Θέση που επιβεβαίωσε εν συνεχεία και το ίδιο το Φόρεϊν Όφις με «διευκρινιστική ανακοίνωση», η οποία το μόνο που ξεκαθαρίζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο, είναι η απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η Βρετανία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Αφετέρου δε, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το Λονδίνο διαμηνύει προς κύκλους της Ε.Ε. ότι έχει την αίσθηση ότι «η Άγκυρα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο ζήτημα» της κυπριακής ΑΟΖ, σερβίροντας και υιοθετώντας την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και της ίδιας της Άγκυρας.

Με άλλα λόγια, το Λονδίνο υιοθετεί και παπαγαλίζει την τουρκική επιχειρηματολογία. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε δημιουργεί την εντύπωση ότι διεκδικεί την πατρότητά της…

Την ίδια ώρα, το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να έχει καθησυχάσει την Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι τα όποια μέτρα ενδέχεται να επιδιωχθούν, σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να αγγίξουν το τουρκικό κράτος.

Άλλωστε, στην παρούσα φάση και με βάση το προηγούμενο της κλιμακωτής διαδικασίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, θεωρείται πιθανότερο ότι τα μέτρα που θα επιδιωχθούν –και για τα οποία απαιτείται ομόφωνη απόφαση των «28»– θα επικεντρωθούν σε εμπλεκόμενες εταιρείες ή/και πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κοινοτικοί κύκλοι εκφράζουν έκπληξη για τη σπουδή που επιδεικνύει το Φόρεϊν Όφις. Υποδεικνύουν ότι εν μέσω της αβεβαιότητας και του χάους που έχει προκληθεί στη Βρετανία με επίκεντρο το Brexit, το ΥΠΕΞ της χώρας βρίσκει χρόνο, αλλά και ενέργεια, προκειμένου να ασχοληθεί τόσο έντονα με τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ακόμη και όταν η Άγκυρα εισβάλλει στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους ίδιους κοινοτικούς κύκλους, η τοποθέτηση Ντάνκαν ήταν αναμενόμενη! Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, έχει καταδείξει από την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας:

-Ο κ. Ντάνκαν ήταν ο πρώτος αξιωματούχος κράτους που 4 μόλις μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επισκέφθηκε τη χώρα. Για να εκφράσει στήριξη στο καθεστώς Ερντογάν, το οποίο την ίδια ώρα ασελγούσε επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλαμβάνοντας και προπηλακίζοντας χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί εξ αυτών βιάστηκαν από τα όργανα του συντεταγμένου τουρκικού κράτους στις φυλακές, όπως ανέφερε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Ντάνκαν δεν άσκησε την παραμικρή κριτική για τον απόλυτο εξευτελισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Ομέρ Τσελίκ, συνεχάρη τη Βρετανία ως τη μόνη χώρα της Ε.Ε. που επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Άγκυρα. Ανέφερε ότι μόνο η Βρετανία αντιλήφθηκε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν είναι παιγνίδι Πόκεμον, κατακεραυνώνοντας την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν είχε ανάλογη «αντίληψη» με αυτή των Βρετανών και του κ. Ντάνκαν…

– Ο Άλαν Ντάνκαν, «έδρασε αναλόγως» και στο Κραν Μοντανά. Ο Βρετανός αξιωματούχος «κάλεσε επανειλημμένα τη Λευκωσία να βάλει νερό στο κρασί της και να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις. Δηλαδή πέραν των υποχωρήσεων που περιελάμβαναν οι προτάσεις Αναστασιάδη, ζητούσε από την Ε/κ πλευρά να δεχθεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπως αξίωνε η Τουρκία, με πρόσχημα ‘να μη χαθεί η ευκαιρία’ για λύση του Κυπριακού.

– Ο Άλαν Ντάνκαν που με κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται την Τουρκία, «ξανακτύπησε» πριν από μερικές μέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου απαντώντας σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους για την ΑΟΖ, ανέφερε:

«Συναντήθηκα με τον Τούρκο Πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια και υπό το βάρος των αντιδράσεων της Λευκωσίας, το Φόρεϊν Όφις κατέδειξε ότι η προκλητικά απαράδεκτη θέση Ντάνκαν είναι απολύτως συμβατή με την πολιτική της Βρετανίας. Εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να διεξάγονται σε οποιανδήποτε περιοχή, στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων”, καταλήγει η προκλητικά απαράδεκτη ανακοίνωση της Βρετανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.