Σοκ: Η Βρετανία απέτρεψε κυρώσεις κατά Τουρκίας & «κόβει στα δύο» την ΑΟΖ – Ο Ερντογάν στέλνει γεωτρύπανο στο Αιγαίο

Σοκ: Η Βρετανία απέτρεψε κυρώσεις κατά Τουρκίας & «κόβει στα δύο» την ΑΟΖ – Ο Ερντογάν στέλνει γεωτρύπανο στο Αιγαίο

Νέο “ηλεκτροσόκ” σε Ελλάδα και Κύπρο από την Βρετανία καθώς το Λονδίνο έκανε πράξη την απειλή και “κατέβασε ρολά” για αποτροπή κυρώσεων κατά της Τουρκίας τη στιγμή που αναμένεται ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην κυπριακή ΑΟΖ (την οποία το Foreign Office αμφισβητεί) αλλά και στο Αιγαίο!

Τριπλή ζώνη άμυνας, έστησε σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ η Βρετανία εντός της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα κληθεί να καταβάλει ευρωπαϊκό κόστος, πολιτικό ή/και οικονομικό, παρά τη κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ:

– Στο πλαίσιο συναντήσεων με σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε. το Λονδίνο μοιράζει στα δύο (!) την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί ως έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στις «υπό αμφισβήτηση» περιοχές (όπως τις χαρακτηρίζει το Φόρεϊν Όφις). Δηλαδή, στα σημεία για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και μεταξύ Λευκωσίας-Άγκυρας, για οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας (κάτι που απορρίπτει καν να συζητήσει η Τουρκία καθώς δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της Βρετανίας, «όλως τυχαίως» ταυτίζονται με ενημέρωση που έκανε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ξένους διπλωμάτες, διανέμοντας και χάρτες πριν από μερικές μέρες στην Άγκυρα.

Οι εν λόγω θέσεις του Λονδίνου –που συμπίπτουν με αυτές της Άγκυρας– κοινοποιούνται σε σημαίνοντες κύκλους στην Ε.Ε., με προφανή στόχο να ανατρέψουν το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Λευκωσία, εγείροντας θέμα επιβολής μέτρων.

– Καθιστά σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν μέτρα σε οποιανδήποτε υποψήφια χώρα απλώς και μόνον γιατί εκφράζει διαφωνία επί της οριοθέτησης μιας «αμφισβητούμενης περιοχής» θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κράτους-μέλους…

– Διαμηνύει ότι δεν είναι δυνατόν να εγείρεται καν ζήτημα συζήτησης μέτρων χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε «ουσιαστική ενέργεια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της Ε.Ε. και κυριολεκτικά ψήνει το ψάρι στα χείλη των «εταίρων» της σε σχέση με την υλοποίηση ή όχι του Brexit, η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη αποφάσεων στη Κοινότητα.

Ως αποτέλεσμα, αρκετά κράτη-μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να συζητήσουν καν θέμα λήψης μέτρων, πόσο μάλλον να λάβουν μέτρα, όσο η Τουρκία δεν προχωρά στην υλοποίηση των εξαγγελιών της.

Επί της ουσίας όμως η υπόθεση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία ναυαγεί καθώς μεν είναι πολύ χρονοβόρα ενώ πολλοί είναι απρόθυμοι να έρθουν σε ρήξη με την Αγκυρα. Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να υλοποιήσει τις απειλές της μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών τότε που όλοι στην ΕΕ θα είναι για… μπάνια!

Παρέμβαση Άγκυρας προς ΕΕ – “Προχωρούμε σε οριοθέτηση των περιοχών με όλα τα παράκτια κράτη εκτός Κύπρου”

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει εκδηλώσει παρέμβαση προς την Κομισιόν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα οικόπεδα που, όπως ισχυρίζεται, εμπίπτουν ή προσεγγίζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι «σύντομα» αναμένεται να προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», εξαιρώντας δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινητοποίηση της Άγκυρας έγινε σε συνέχεια (follow up) επιστολής που απέστειλε ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινοτικούς επισήμους, καθώς και ενημέρωσης που έκανε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ξένες διπλωματικές αποστολές, διανέμοντας υλικό και χάρτες, στο πλαίσιο των οποίων ισχυρίζεται ότι η πρόθεση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις -εντός της κυπριακής ΑΟΖ- είναι «απολύτως αιτιολογημένη με βάση το διεθνές δίκαιο»!

Βάζει πλώρη για Αιγαίο το τουρκικό γεωτρύπανο!

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στην κυπριακή θάλασσα μετά την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής», που έχει σταθμεύσει δυτικά της Κύπρου από τις 3 Μαΐου. Οι τουρκικές προθέσεις είναι γνωστές και έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμηνυθεί προς όλους τους εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους αναφέρει κυπριακό ΜΜΕ.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο δεν έχει ξεκινήσει την κάθοδό του προς την Κύπρο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς της Τουρκίας είναι να γίνουν γεωτρήσεις σε δυο άλλες περιοχές, εάν και εφόσον τούτο γίνει κατορθωτό.

Πρώτα βορείως της Κύπρου και στη συνέχεια στο Αιγαίο.

Παραμένει ανοικτό και το σενάριο να προχωρήσει σε μη αδειοδοτούμενα θαλασσοτεμάχια νοτίως της Κύπρου.

Αυτό θα γίνει, υποτίθεται, με εντολές του ψευδοκράτους προς την κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ και θα αφορά περιοχές που έχουν παρουσιαστεί σε χάρτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης ξένων διπλωματών.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η επί του παρόντος αδυναμία των Τούρκων να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, λόγω της αποχώρησης προσωπικού ως αποτέλεσμα των ενταλμάτων που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ενδεχομένως να αυξήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του κλίματος έντασης.

Να καταστήσει πιο ορατό το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για αυτό το ενδεχόμενο από αξιωματούχους της ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Κι αυτό παρόλο που κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος είχε δώσει διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, που θα προκαλούσαν θερμό επεισόδιο.

Αντίθετα, σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις! Κοντολογίς παρουσιάσθηκε ανυποχώρητος.

Οι αναφορές στην Αθήνα για έναρξη συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνονται στα πλαίσια προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης και για τερματισμό των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων. Αυτό, ωστόσο, δοκιμάσθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και απέτυχε. Στόχος της Άγκυρας είναι η νομιμοποίηση των παράνομων και παράλογων διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδος, θέτοντας τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή είναι η διαχρονική τακτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Η Άγκυρα λειτουργεί στη βάση ενός σχεδιασμού που εφαρμόζεται σταδιακά, βήμα προς βήμα:

⦁ «Τι έκανε στο Αιγαίο από το 1974 η Τουρκία; Πρώτα αμφισβήτησε λέγοντας πως ‘‘αυτά (νησιά) δεν είναι σαφή, δεν ξέρω πού ανήκουν’’. Μετά προσέτρεξε κάποιος φίλος τους, συνήθως οι Βρετανοί. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα ‘‘δικαιώματα’’ που είχανε στην αμφισβητούμενη περιοχή και κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1980 εμφανίζεται το χρώμα, ‘‘γκρίζες ζώνες’’. Μετά τις γκρίζες ζώνες ακολούθησε η παράνομη διεκδίκηση και μάλιστα διατύπωσε τελευταία πως αυτά είναι ‘‘τουρκικά’’. Στο τέλος οι Τούρκοι ‘‘παγώνουν’’ τα δικαιώματά μας».

Αυτό ακριβώς επιχειρεί και στην Κύπρο με την εισβολή του «Πορθητή», να ανατρέψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παγώσει τα δικαιώματα και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για τις δικές της διεκδικήσεις.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Κανείς δεν εκτιμά πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υπαναχωρήσει, θα καλέσει τον «Πορθητή» πίσω στην Τουρκία. Πώς θα λειτουργήσει και ποια η απάντησή του σε παρεμβάσεις που γίνονται από τρίτους; Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς σε αυτή τη φάση.

Δεν θέλει συνομιλίες η Τουρκία, διαμηνύει ότι θα κουβεντίασει μόνο νέα μοντέλα για Κυπριακό

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά, η ανατροπή της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, η επιφυλακτική στάση των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει εκ νέου στο Κυπριακό, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα.

Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν επιθυμεί και σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα, διαμηνύει πως μια νέα συζήτηση, όταν και όποτε ξεκινήσει, θα πρέπει να διεξαχθεί πάνω σε μιαν άλλη βάση. Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν σε ξένους συνομιλητές τους ότι μετά την αποτυχία της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο για τη λύση του Κυπριακού!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.