ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ευτυχώς που το Yavuz δεν καταφέρνει να «τρυπήσει» και αποχώρησε μόνο του από την κυπριακή ΑΟΖ

Ευτυχώς που το Yavuz δεν καταφέρνει να «τρυπήσει» και αποχώρησε μόνο του από την κυπριακή ΑΟΖ

Το προσωπικό του γεωτρύπανου Yavuz αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ αθόρυβα -όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Reporter της Κύπρου- αφού αμφότερες οι γεωτρήσεις που αποπειράθηκε να διεξαγάγει πέριξ της Κύπρου απέτυχαν παταγωδώς, αφενός μη μπορώντας να φτάσει στο βάθος που προγραμμάτιζε και αφετέρου μη καταφέρνοντας να εντοπίσει ποσότητες φυσικού αερίου.

Αν σκεφθεί κανείς τις ημέρες και τις ώρες, που από το 2012 το Barbaros πέρασε στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας παράνομες έρευνες, που επί της ουσίας θα υποδείκνυαν τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και με δεδομένο πως ελάχιστες ώρες ερεύνησε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως, οποιαδήποτε προσπάθεια διεξαγωγής γεώτρησης πλησίον του Καστελόριζου ή της Κρήτης θα ήταν άδικος κόπος.

Οι πιθανότητες να εντοπιστούν κοιτάσματα, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες δισδιάστατες και τρισδιάστατες μελέτες είναι μηδαμινές και μια τέτοια κίνηση, θα είχε ως μοναδικό σκοπό να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σχοινί και θα ερμηνευόταν ως η ύστατη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και γκριζαρίσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει το προηγούμενο των αποτυχιών στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με την TPAO, να πιάνουν τόπο. Ακόμα και ευρωπαϊκές εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην πτώχευση, αρνούνται να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα τα δύο γεωτρύπανα, Fatih και Yavuz, να μην έχουν την κατάλληλη υποστήριξη στις γεωτρήσεις.

Σημειώνεται ότι το Yavuz ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με την παράνομη Navtex που είχε εκδοθεί από τον σταθμό της Αττάλειας, να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα εντός του οικοπέδου επτά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτό αποχώρησε πολύ νωρίτερα, χωρίς να ανακοινωθεί από την Τουρκία το αποτέλεσμα των ερευνών του, όπως έγινε άλλωστε και με τις προηγούμενες γεωτρήσεις.

Κι ενώ αρχικά ο Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, μας ενημέρωνε καθημερινά για την πρόοδο των γεωτρήσεων και το βάθος που έφτασαν τα γεωτρύπανα, ξαφνικά επικράτησε σιγή ασυρμάτου.

Την ίδια ώρα το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο το Fatih, συνεχίζει να βρίσκεται αγκυροβολημένο νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και σύμφωνα με τις Navtex θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο.

Τα δύο γεωτρύπανα προχώρησαν σε συνολικά πέντε απόπειρες γεωτρήσεων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αποτέλεσμα και ενδεχομένως ήδη στην Άγκυρα να αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους, αφού το κόστος διατήρησης των ερευνητικών γεωτρύπανων στη θάλασσα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά.

Πάντως, το ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο τάχθηκε από την πρώτη ημέρα που μισθώθηκε από την ΤΡΑΟ: Να σεργιανίζει ανενόχλητο εντός της ΑΟΖ για έρευνες, οι οποίες πάντως εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Τις τελευταίες ημέρες, το Barbaros πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή ανοιχτά του ακρωτηρίου του Κάβο Γκρέκο.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας εδώ και ημέρες. Δεν αποκλείεται πάντως, το ενδεχόμενο εάν η Άγκυρα θέλει να τεντώσει το σχοινί, να το στείλει για έρευνες πέριξ του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Reporter.com.cy

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.