ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Silica gel: Τι είναι το φακελάκι που βρίσκεται στα κουτιά παπουτσιών – Πως το χρησιμοποιείται

Silica gel: Τι είναι το φακελάκι που βρίσκεται στα κουτιά παπουτσιών – Πως το χρησιμοποιείται

Αρκετές φορές μέσα σε κουτιά από παπούτσια, σε τσάντες, ρούχα ακόμα και σε ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν τα μικρά φακελάκια με τις μπαλίτσες, που συνήθως τα πετάτε.

Το φακελάκι λοιπόν ονομάζεται silica gel κι είναι μια άμορφη και πορώδης μορφή διοξειδίου του πυριτίου, που αποτελείται από ένα ακανόνιστο τρισδιάστατο πλαίσιο εναλλασσόμενων ατόμων πυριτίου και οξυγόνου με κενά και πόρους νανομέτρου. Τα κενά μπορεί να περιέχουν νερό ή κάποια άλλα υγρά, ή μπορεί να γεμίζονται με αέριο ή κενό.Προστατεύει τα προϊόντα από την υγρασία κυρίως και σε ορισμένες περιπτώσεις από τη φθορά.

Το silica gel είναι μη τοξική ουσία ωστόσο θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Ποιες άλλες χρήσεις όμως έχουν αυτές οι μικρές…μπαλίτσες;

Βρεγμένο κινητό

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να πέσει το κινητό σας σε νερό . Εκτός από το ρύζι που είναι η πιο γνωστή λύση για να απορροφήσει το νερό, εξίσου αποτελεσματική ( και για όσους το έχουν δοκιμάσει η καλύτερη ) είναι να τοποθετήσετε το βρεγμένο κινητό σε ένα σακουλάκι γεμάτο silica gel. Αφήστε το κινητό κλειστό τουλάχιστον για 24 ώρες πριν το ανοίξετε.

Αποθήκευση φωτογραφιών

Φωτογραφίες, κασέτες VHS και άλλα αναμνηστικά μπορούν εύκολα να καταστραφούν όταν αποθηκεύονται σε πατάρια ή υπόγεια. Για να τα διατηρήσετε ασφαλή, αποθηκεύστε τα σε πλαστικά δοχεία με πολλά φακελάκια silica gel.

Ξυραφάκια

Οι λεπίδες ξυραφιού μπορούν να παραμείνουν κοφτερές αν το τοποθετήσετε σε ένα πλαστικό δοχείο με 4-5 φακελάκια silica gel. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το ξυράφι, στεγνώστε το προσεκτικά με μια πετσέτα και στη συνέχεια βάλτε το μέσα στο δοχείο.

Δερμάτινα παπούτσια στεγνά

Τα δερμάτινα παπούτσια σας πιθανότατα έχουν ήδη μερικά πακέτα silica gel μέσα στο κουτί. Κρατήστε τα παπούτσια αποθηκευμένα στο κουτί τους μαζί με τα φακελάκια και έτσι θα παρατείνετε τη ζωή τους.

Σπόροι

Για να μην μουχλιάσουν οι σπόροι που έχετε αποθηκεύσει σε διάφορα δοχεία, τοποθετήστε μαζί κι ένα σακουλάκι τζελ πυριτίου.

Παράθυρα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συχνά τόσο τα παράθυρα του αυτοκινήτου όσο και του σπιτιού θολώνουν όταν πέφτει η θερμοκρασία. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετήσετε αρκετά silica gel κοντά για να τραβούν την υγρασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.