Όσοι παρακολούθησαν πριν από λίγες ημέρες τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ, ίσως εξεπλάγησαν καθώς είδαν να συμμετέχει και η Αυστραλία.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κέιτ Μίλερ – Χάιντκε, την κατέταξε στην 9η θέση, με 285 βαθμούς. Η Αυστραλία, συμμετείχε στη Eurovision για πρώτη φορά το 2015, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας. Τότε, τερμάτισε στην 5η θέση, συγκεντρώνοντας 196 βαθμούς.

Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη Eurovision του 2014, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, αλλά αυτό ήταν απλά το κλείσιμο του διαγωνιστικού μέρους, με την Jessica Mauboy.

">

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αυστραλίας ορίστηκε να είναι μόνο μία (εάν κέρδιζε το διαγωνισμό θα μπορούσε να συμμετέχει και δεύτερη χρονιά), το Νοέμβριο του 2015, η STV ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2016.

Όπως ήταν φυσικό, η συμμετοχή στη Eurovision, προκάλεσε αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, διαμάχη ξέσπασε λίγο πριν από τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision, μεταξύ Καναδά και Ευρώπης για τα… «μάτια» της Αυστραλίας και το ερώτημα «γιατί η Αυστραλία συμμετέχει στην Eurovision;» επανήλθε ξανά στο προσκήνιο.

Τη διαμάχη την ξεκίνησε ο χολιγουντιανός ηθοποιός, καναδικής καταγωγής, Ράιαν Ρέινολντς, ο οποίος αναρωτήθηκε: «γιατί η Αυστραλία και όχι ο Καναδάς;».

Για αρχή θα πρέπει να ειπωθεί ότι η Αυστραλία πάντα ήταν από τις εκτός Ευρώπης χώρες που λάτρευαν τον διαγωνισμό. Σχεδόν σε κάθε διοργάνωση έκαναν ζωντανή σύνδεση μέσω του τηλεοπτικού δικτύου SBS.

Το 2015 λοιπόν, αποφασίστηκε, η Αυστραλία να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για πρώτη φορά ως ένα once-off event. Τότε ήταν η 60η επέτειος της Eurovision με μήνυμα το «Building bridges», οπότε προσκάλεσαν τους Αυστραλούς να συμμετάσχουν.