8 απλές οδηγίες για να φτιάξετε το τέλειο μελομακάρονο

Τα ζαχαροπλαστεία κοσμούν ήδη τις βιτρίνες τους με χριστουγεννιάτικες νοστιμιές

8 απλές οδηγίες για να φτιάξετε το τέλειο μελομακάρονο

Μιας και φέτος το «κύμα» ακρίβειας που «μαστίζει» τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας έχει… εκτοξεύσει τις τιμές ακόμα και των μελομακάρονων, παρακάτω ακολουθουν οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, τα γλυκά εδέσματα έχουν τον πρώτο λόγο και τα μεθυστικά τους αρώματα ξεχειλίζουν τις κουζίνες όλων των νοικοκυριών και των αγαπημένων μας φούρνων.

Τέτοια εποχή, οι πιο παραδοσιακοί φούρνοι αρχίζουν να γεμίζουν τις λαμαρίνες τους με δίπλες και κουραμπιέδες ενώ τα πιο trendy pastry shops πειραματίζονται με διαφορές γαρνιτούρες για αφράτα πανετόνε και καινούριες γεύσεις για νόστιμα τσουρέκια.

Ωστόσο ένα είναι σίγουρο -από πουθενά δεν λείπουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της γιορτινής περιόδου τα αγαπημένα όλων μελομακάρονα.

Οι πιο «τεμπέληδες» από εμάς επιλεγούμε να τα αγοράζουμε απ’ έξω, ωστόσο όπως κάθε φαγητό, το αγαπημένο έδεσμα των Χριστουγέννων έχει άλλη γλύκα όταν είναι χειροποίητο. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα γλυκό όπως τα μελομακάρονα, όταν χρησιμοποιούμε εκλεκτές πρώτες ύλες όπως το μέλι και τα καρύδια η γεύση απογειώνεται.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως η παρασκευή μελομακάρονων πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί μεράκι και μαεστρία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και ποια θα ήταν καταλληλότερη να μας μάθει πως να πετύχουμε το τέλειο μελομακάρονο από τη μία και μοναδική Βέφα Αλεξιάδου;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 8 μυστικά που προτείνει η Βέφα για σίγουρη επιτυχία:

1. Μην τα ζυμώσετε καθόλου! Ανακατέψτε απλά με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

2. Κόβουμε το φύλλο ζύμης 1 εκ. με κουπ – πατ

3. Ψήνουμε ώσπου να πάρουν ένα βαθύ κάστανο χρώμα -ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

4. Αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός στο σιρόπι το αφήνουμε να βράσει μόνο για 5 επιπλέον λεπτά για να μην αρχίσει να καραμελώνει.

5. Το βραστό σιρόπι το περιχύνουμε στα μελομακάρονα με το που το βγάλουμε από το φούρνο.

6. Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν απορροφήσει όλο το σιρόπι, αναποδογυρίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.

7. Χρησιμοποιούμε καρύδια όχι καρυδόψιχα, και μάλιστα ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι την μελωμένη επιφάνεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

8. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μετράμε και να ζυγίζουμε τα υλικά με απόλυτη ακρίβεια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.