Γιατί ψήνουμε τα φαγητά στους 180 βαθμούς Κελσίου

Γιατί ψήνουμε τα φαγητά στους 180 βαθμούς Κελσίου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται όλα να χρειάζονται την ίδια θερμοκρασία;

Μπισκότα, σπανακόπιτες και γίγαντες, όλα ψήνονται στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται όλα να χρειάζονται την ίδια θερμοκρασία; Ε λοιπόν η επιστήμη μας έδωσε για μία ακόμη φορά την απάντηση.

Ο μαγικός αυτός αριθμός προκύπτει από την αντίδραση εκείνη που ακούει στο όνομα Maillard, η οποία πήρε το όνομά της από τον Γάλλο φαρμακοποιό, Louis Camille Maillard.

Σύμφωνα με το βιβλίο The Royal Society of Chemistry, «χωρίς τη χημεία του Maillard δεν θα είχαμε σκούρο ψωμί ή χρυσαφιά γαλοπούλα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματά μας θα ήταν χλωμά και αναιμικά και θα χάναμε το ξεχωριστό χρώμα της γαλλικής κρεμμυδόσουπας».

Με απλά λόγια, αυτή είναι η αντίδραση που είναι υπεύθυνη για το καφέ χρώμα της πρωτεΐνης και των σακχάρων, που συμβαίνει περίπου στους 180 βαθμούς.

Πριν από δεκαετίες, οι φούρνοι δεν είχαν ούτε καν ακριβείς μετρητές θερμοκρασίας, επομένως οι συνταγές απαιτούσαν απλά χαμηλή, μέτρια ή υψηλή θερμοκρασία. Αν παρατηρήσεις οι 180 βαθμοί βρίσκονται συνήθως στο μέσο των διαθέσιμων θερμοκρασιών στους περισσότερους φούρνους, κοινώς αποτελεί μέτρια θερμοκρασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί τα περισσότερα φαγητά να μαγειρεύονται στους εν λόγω βαθμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους επιλέγουμε με κλειστά τα μάτια. Πολλά φαγητά, όπως το ψωμί, ίσως χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία για να φουσκώσουν ή χαμηλότερη για να μην καούν, όπως το κοτόπουλο με πέτσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.