ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Α.Χόπκινς: Η αναφορά που έκανε ο ηθοποιός στον Σωκράτη, σε συνέντευξή του

«Ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα, όπως ο Σωκράτης», είπε ο 86χρονος

Α.Χόπκινς: Η αναφορά που έκανε ο ηθοποιός στον Σωκράτη, σε συνέντευξή του

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica, ο σπουδαίος ηθοποιός, Άντονι Χόπκινς μίλησε για την καριέρα του στον κινηματογράφο, τη νέα του ταινία και την προσωπική του ζωή ενώ αναφέρθηκε και σε απόφθεγμα του Σωκράτη.

Ο Βρετανός ηθοποιός αναφέρθηκε αρχικά σε μια από τις τελευταίες του δουλειές, το One life, μια συγκινητική ταινία για την αληθινή ιστορία του Nicholas Winton, ο οποίος πέθανε το 2015 σε ηλικία 106 ετών και έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1980 από ένα ανθρωπιστικό κατόρθωμα που πάντα κρατούσε μυστικό και το οποίο αποκαλύφθηκε από την εκπομπή That’s Life του BBC.

Το 1938, ο Λονδρέζος μεσίτης είχε καταφέρει να σώσει 669 παιδιά, σχεδόν όλα Εβραίοι, δραπετεύοντας από την Πράγα πριν κλείσουν τα σύνορα λόγω της γερμανικής εισβολής.

Οκτώ τρένα παρέδωσαν τα παιδιά σε βρετανικές οικογένειες, το ένατο πολιορκήθηκε από τους Ναζί, ένα πλήγμα που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά του Winston.

Με αφορμή τη νέα του ταινία ο Χόπκινς τόνισε ότι «βιώνουμε έναν νέο φασισμό της κουλτούρας της ακύρωσης». 

«Δεν υπάρχει πλέον ελευθερία του λόγου. Αν πεις κάτι, ακυρώνεσαι. Οι άνθρωποι ζουν μέσα στον φόβο.

Και αυτό θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, τη Σοβιετική Ενωση και τον Στάλιν, τον αμερικανικό μακαρθισμό. Η δικτατορία της “σωστής” σκέψης είναι τρομακτική», πρόσθεσε.

Όπως είπε βίωσε και ο ίδιος μια «ιδιαίτερη μορφή αυτοβασανισμού πριν από πολλά χρόνια».

«Όπως όλοι οι νέοι, ήμουν αυτοκαταστροφικός, αλαζόνας και μοχθηρός και προκατειλημμένος για όλα τα άλλα.

Και, όπως όλοι οι νέοι, δεν ήξερα πολλά και νόμιζα ότι ήξερα τα πάντα. Μια μέρα πλησίασα τον θάνατο και άλλαξα.

Ξαφνικά εκτίμησα τη ζωή μου. Και τα τελευταία 50 χρόνια προσπάθησα να επικεντρωθώ στο να εκτιμώ κάθε στιγμή της ζωής μου.

Και να φροντίζω την υγεία μου, να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός με τους ανθρώπους, να είμαι γενναιόδωρος και να απολαμβάνω τη ζωή.

Μου αρέσει να λέω στους νέους: διασκεδάστε», τόνισε ο Χόπκινς.

Όσο για την υποκριτική ο Χόπκινς είπε ότι είναι απλώς μια «αξιοπρεπής ψυχαγωγία και μπορεί να στέλνει κάποια μηνύματα, αλλά τελικά δεν έχει τόση σημασία».

Πρόσθεσε ότι «το να ζεις είναι σημαντικό, να γελάς, να αναλαμβάνεις μια άλλη ζωή, να σέβεσαι τα ζώα και τα παιδιά, όλες τις μορφές ζωής.

Κανείς μας δεν ξέρει τις απαντήσεις για το τι υπάρχει πέρα από τη ζωή, ούτε ο άθεος, ούτε ο θρησκευόμενος».

«Θα προτιμούσα όμως να ποντάρω στην πνευματική ιδέα ότι ίσως υπάρχει κάτι πέρα από αυτή την παράξενη ψευδαίσθηση που ονομάζουμε ζωή, η οποία ούτως ή άλλως είναι όλα ένα όνειρο, ένα αινιγματικό μυστήριο», είπε ο Χόπκινς, προσθέτοντας ότι ζει «με την αρχή ότι είναι πέρα από μένα και ότι δεν ξέρω τίποτα, όπως ο Σωκράτης. Δεν ξέρω τίποτα, και γι’ αυτό πρέπει να το απολαύσω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και αν υπάρχει κάτι μετά από αυτή τη ζωή θα είναι υπέροχο, αν όχι, ας είναι. Έτσι είναι τα πράγματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.