Δείτε πώς να αποθηκεύσετε το καρπούζι για να… κρατήσει περισσότερες μέρες

Τα φρούτα που δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά του στο ψυγείο

Δείτε πώς να αποθηκεύσετε το καρπούζι για να… κρατήσει περισσότερες μέρες

Αδιαμφισβήτητα, το καρπούζι πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις επιλογές των περισσότερων το καλοκαίρι, καθώς τόσο η γεύση του όσο και η δροσιστική του ικανότητα αποτελούν δέλεαρ για όλους.

Ποιος, όμως, είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσής του για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πώς επιλέγουμε ένα καλό και φρέσκο καρπούζι;

Τα περισσότερα καρπούζια διατηρούνται έως και τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που θα κοπούν από το χώρο που καλλιεργούνται, σύμφωνα με το Watermelon Board της Φλόριντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε τόσο πολύ χρόνο μόλις το φέρετε στο σπίτι.

Εξάλλου, τα περισσότερα καρπούζια κάνουν αρκετό ταξίδι από το χωράφι μέχρι το ψυγείο ή το τραπέζι.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε ένα καρπούζι ξεκινά από την επιλογή του πιο φρέσκου καρπουζιού με τις λιγότερες εμφανείς φθορές που υπέστη στη διαδρομή προς το σούπερ μάρκετ.

Επιλέγοντας το καλύτερο καρπούζι πριν από την αποθήκευση

Προτού αποθηκεύσετε ένα καρπούζι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφιερώστε λίγο χρόνο στο σημείο αγοράς για να επιθεωρήσετε κάθε υποψήφιο που μοιάζει λαχταριστό. Μπορεί να μην είναι τόσο νόστιμα στο εσωτερικό τους, αν το εξωτερικό τους παρουσιάζει φθορές.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξετε για σημάδια υπερβολικού ή σκληρού χειρισμού, όπως μώλωπες, χτυπήματα ή αποχρωματισμένες, «πολτώδεις» εσοχές που υποδηλώνουν φθορά.

Το Υπουργείο Παιδείας του Κολοράντο (CDE) προειδοποιεί ότι η φθορά ή η ζημιά στη φλούδα μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Εάν καταλήξετε με ένα κατεστραμμένο καρπούζι, πλύνετε και τρίψτε το πριν το κόψετε και στη συνέχεια χαράξτε τις πληγείσες περιοχές, έτσι ώστε να μην μεταφερθούν βακτήρια στα εσωτερικά βρώσιμα μέρη.

Το Watermelon Board συνιστά τη χρήση της μεθόδου που αποκαλεί «Look, Lift, Turn!» (Κοίτα, σήκωσε, γύρνα!).

Αφού ψάξετε για εξωτερικές ζημιές, σηκώστε το καρπούζι που έχετε επιλέξει για να ελέγξετε το βάρος του. Δεδομένου ότι ένα μέσο καρπούζι αποτελείται περίπου κατά 92% από νερό, θέλετε να το αισθάνεστε πολύ βαρύ.

Στη συνέχεια, γυρίστε το προσεκτικά για να δείτε την κάτω πλευρά του. Λάβετε όμως υπόψη σας αυτό το βάρος -πιθανότατα δεν θέλετε να το κρατάτε ενώ εκτελείτε αυτό το βήμα.

Απλώς γυρίστε το απαλά στο πλάι και αναζητήστε το ξεθωριασμένο κίτρινο ή ανοιχτό μαυρισμένο σημείο που υποδηλώνει ότι το καρπούζι ξάπλωσε στον ζεστό ήλιο ενώ ωρίμαζε στο χωράφι.

Αν μπορείτε να καταλάβετε την φρεσκάδα του από τον ήχο, ψάξτε για έναν αμβλύ ήχο και όχι για έναν κουδουνιστό όταν το χτυπήσετε με το χέρι.

Πώς να αποθηκεύσετε ένα καρπούζι πριν και μετά το κόψιμο

Εάν το ολόκληρο, άκοπο καρπούζι είναι φρέσκο από το χωράφι και δεν έχει ακόμη εισέλθει στην «ψυκτική αλυσίδα» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς εσάς, δεν χρειάζεται να το καταψύξετε αμέσως, σύμφωνα με το Watermelon Board.

Ωστόσο, μόλις εισέλθει σε ψυκτική αποθήκη σε φορτηγά ψυγεία μεταφοράς ή σε παντοπωλεία, πρέπει να συνεχίσει να παραμένει δροσερό.

Η θερμοκρασία έχει σημασία. Οι κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με το tastingtable.com, σημειώνουν ότι τα άκοπα καρπούζια που αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου έχουν τελική διάρκεια ζωής έως και τρεις εβδομάδες.

Αυτό απαιτεί, επίσης, γενικά ένα επίπεδο σχετικής υγρασίας 90%. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αποθήκευσης εκτός ψυγείου μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, με τους 24 βαθμούς να μειώνουν τη βρώσιμη βιωσιμότητα σε μόλις 10 ημέρες και πάνω από τους 24 βαθμούς να τη μειώνουν και πάλι στο μισό.

Μόλις κοπεί, το CDE συνιστά την κατανάλωση καρπουζιού που είναι κομμένο στο ψυγείο εντός 24 ωρών και εκτός ψυγείου εντός δύο ωρών, εκτός εάν διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών.

Μην το τοποθετείτε δίπλα σε άλλα φρούτα

Γνωρίζατε ότι η αποθήκευση ενός καρπουζιού δίπλα σε φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και μπανάνες μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αλλοίωσή του;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φρούτα εκπέμπουν υψηλά επίπεδα αερίου αιθυλενίου που μπορεί να επηρεάσει τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα, όπως τα καρπούζια, σύμφωνα με το Livestrong.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.