ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ετοιμάζεις εξόρμηση στην Κρήτη; – Τα τέσσερα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς

Εσύ ακόμη να κλείσεις εισιτήρια;

Ετοιμάζεις εξόρμηση στην Κρήτη; – Τα τέσσερα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς

Η Κρήτη, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική εξόρμηση ότι εποχή κι αν έχουμε.

Ωστόσο, αξίζει κανείς να απαρνηθεί τα μεγάλα κέντρα των νομών της Κρήτης και να προτιμήσει κάποια από τα γραφικά χωριά της, που στην κυριολεξία το Μάη είναι χάρμα οφθαλμών.

Αρχάνες, Ηράκλειο

Βραβευμένες για την οικιστική τους ανάπτυξη, οι Αρχάνες είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό καλαίσθητων σπιτιών, μουσείων με ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων και εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτηρίων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών. Χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα, η πόλη αποτελεί πρότυπο παραδοσιακό οικισμό.

Στις Αρχάνες ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο και η περιοχή εξακολουθεί να παράγει εκλεκτό –και βραβευμένο– κρασί. Εκτός από τη γνωστή και φημισμένη κρητική φιλοξενία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και τη φύση της περιοχής. Πεζοπορία στον θρυλικό Γιούχτα –το οποίο μοιάζει να έχει τη μορφή του Δία που κοιμάται– αλλά και στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσα από το Συλλαμιανό φαράγγι.

Μαργαρίτες, Ρέθυμνο

Στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη συναντά κανείς τις Μαργαρίτες. Ένα χωριό σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι γνωστό ως το χωριό των πιθαράδων, καθώς οι κάτοικοί του χρόνια τώρα ασχολούνται με την παραδοσιακή τέχνη της αγγειοπλαστικής, εμφανής σχεδόν σε κάθε γωνιά του χωριού.

Χαρακτηριστικό στοιχείο στις Μαργαρίτες τα σοκάκια γεμάτα με μεγάλες, πήλινες γλάστρες, γνωστές και ως μαργαριτσανές στάμνες, οι οποίες βρίσκονται έξω από κάθε σπίτι, ενώ κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια στους κήπους λειτουργούν ως διακοσμητικά της κάθε κατοικίας του χωριού. Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί το Μουσείο Κεραμικής, όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει από κοντά τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.

Καστέλλι Φουρνής, Λασίθι

Από τα σχετικά άγνωστα χωριά της Κρήτης, που ωστόσο συγκαταλέγεται σε εκείνα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Το Καστέλλι Φουρνής βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση 16 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου και συγκαταλέγεται στα πιο παλιά του νησιού, καθώς αναφορές σε αυτό γίνονται ήδη από το 1.400 μ.Χ. περίπου.

Είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο. Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

Λουτρό, Χανιά

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι, συναντάται σε απόσταση 71 χλμ. από την πόλη των Χανίων και η σχετικά μεγάλη απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Λουτρό προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης με καραβάκια που αναχωρούν από τα Σφακιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 λεπτά, το καθιστούν τον απόλυτο προορισμό ηρεμίας και χαλάρωσης, σε ένα γαλήνιο περιβάλλον που μοιάζει με ψεύτικο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, «σπαρμένο» με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις το αντικρίσει κανείς, πραγματικά δεν θα ζητήσει τίποτα περισσότερο για τις διακοπές του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.