ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Mανιτάρια «σιτάκε»: Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και ποια είναι τα ωφέλη τους

Mανιτάρια «σιτάκε»:  Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και ποια είναι τα ωφέλη τους

Τα μανιτάρια σιτάκε (Shiitake) είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στη μαγειρική για τη χαρακτηριστική αλμυρή γεύση τους, αλλά ξέρατε ότι έχουν, επίσης, μια σειρά από οφέλη για την υγεία; Εγγενή στην Ανατολική Ασία, τα μανιτάρια σιτάκε αναπτύσσονται σε δέντρα σκληρού ξύλου σε αποσύνθεση και έχουν χρώμα από καστανό ανοιχτό έως σκούρο καφέ.

Έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στη μαγειρική όσο και για ιατρικούς σκοπούς για πάνω από χίλια χρόνια, ενώ καλλιεργούνται, επίσης, σε δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με το 83% όλων των μανιταριών σιτάκε παγκοσμίως να καλλιεργούνται στην Ιαπωνία.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική

Πλούσια με βιταμίνες και μέταλλα, πωλούνται αποξηραμένα ή φρέσκα και μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Με την αλμυρή τους γεύση και την κρεατική υφή τους, τα μανιτάρια σιτάκε μπορούν να προστεθούν σε διάφορα γεύματα και πιάτα, όπως σούπες και πιάτα ζυμαρικών ή να ψηθούν για ένα απλό και τραγανό σνακ.

Τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία

Εκτός από μία νόστιμη και ευέλικτη πρώτη ύλη, ωστόσο, τα μανιτάρια σιτάκε είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και έχουν συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας της καρδιάς, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν βήτα-γλυκάνες και εριταδενίνη, που μπορούν και τα δύο να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Μανιτάρια σιτάκε

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθώς είναι γεμάτα πολυσακχαρίτες, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μόλυνσης.

Ο χαλκός στα μανιτάρια μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας, ενώ τα μανιτάρια σιτάκε μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη βελτίωση της οδοντικής σας υγείας. Σύμφωνα με μια μελέτη, μάλιστα, τα μανιτάρια σιτάκε μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την ποσότητα της επιβλαβούς πλάκας και των βακτηρίων στα δόντια και τα ούλα σας, αποτρέποντας την ανάπτυξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Τι να προσέχετε κατά την κατανάλωσή τους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και είναι γενικά ευεργετικά για τη γενική σας υγεία, η κατανάλωση ωμών μανιταριών σιτάκε μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με δερματίτιδα σε μερικούς ανθρώπους. Το μαγείρεμα των μανιταριών σιτάκε πριν τα φάτε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.