ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα πέντε «μυστικά» για την τέλεια μπριζόλα

Τα πέντε «μυστικά» για την τέλεια μπριζόλα

Οι λάτρεις του κρέατος έχουν συνήθως ιδιαίτερα αδυναμία στην μπριζόλα, αρκεί βέβαια να είναι σωστά ψημένη και ζουμερή.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να ψήσετε την μπριζόλα, εμείς σας παραθέτουμε πέντε σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το αποτέλεσμα που θα έρθει στο πιάτο σας να σας αποζημιώσει.

Επιλογή της ράτσας και της κοπής μοσχαριού που μας ταιριάζει: Εάν θέλετε τη μπριζόλα σας περισσότερο ψημένη, τότε καλύτερα να επιλέξετε μια ράτσα με μεγαλύτερο ποσοστό ενδομυϊκού λίπους, όπως την Black Angus. Η ράτσα του κρέατος που θα επιλέξουμε να ψήσουμε, αλλά και η κοπή του, είναι κρίσιμα χαρακτηριστικά τόσο για την τακτική που θα ακολουθήσουμε όσο και για το αποτέλεσμα που θα επιδιώξουμε, όμως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε είναι ένα: το ενδομυϊκό λίπος.

Πιο άπαχες ράτσες μοσχαριού όπως η γαλλική Charolais θα πρέπει να ψήνονται ελάχιστα. Εάν επιλέξετε μια κόντρα μπριζόλα, τότε θα πρέπει να είστε φειδωλοί στο ψήσιμο, σε αντίθεση με μια σπαλομπριζόλα (ribeye), που περιέχει κατά κανόνα περισσότερο λίπος.

Θερμοκρασία πριν από το ψήσιμο: Το λίπος και το σωστό ψήσιμο εξακολουθεί να είναι βασικός παράγοντας, απαραίτητη είναι όμως και η ενιαία θερμοκρασία στο σύνολο της μπριζόλας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα πριν από το ψήσιμο, με το γενικό κανόνα να επιτάσσει τουλάχιστον μισή ώρα ανά 250 γραμμάρια κρέατος.

Καρυκεύματα: Πάντα θα πρέπει να αλατίζουμε την μπριζόλα μας πριν από το ψήσιμο. Πιπέρι, ρίγανη κι άλλα καρυκεύματα συνίσταται να προσθέτονται μετά το ψήσιμο, διότι σε αντίθετη περίπτωση «πικρίζουν» την μπριζόλα. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαρινάδα, φροντίζουμε να μην περιέχει ζάχαρη, γιατί αυτή θα μετατραπεί σε πικρή καραμέλα, με αρνητικό γευστικό αντίκτυπο στην μπριζόλα μας.

Θερμοκρασία ψησίματος: Αποτελεί σημαντικό παράγοντα που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της μοσχαρίσιας μπριζόλας. Συνιστάται η μπριζόλα να πέφτει στη σχάρα ή στο τηγάνι και να συναντά τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία. Άρα, ζεσταίνουμε πάρα πολύ καλά το σκεύος μας και μετά τοποθετούμε την μπριζόλα, ώστε να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία της εξωτερικής κρούστας που θα θωρακίσει τους πολύτιμους και γευστικούς χυμούς του κρέατος.

Το πως θα συνεχιστεί το ψήσιμο εξαρτάται από τον βαθμό ψησίματος που επιθυμούμε. Για rare και medium rare ψησίματα η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και ο χρόνος ψησίματος είναι ελάχιστος. Για πιο έντονο ψήσιμο θα πρέπει να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία και να παρατείνετε τη διάρκεια. Κοινώς, η ένταση της θερμότητας θα πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την διάρκεια του ψησίματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συχνό γύρισμα: Για ομοιόμορφο ψήσιμο και από τις δύο πλευρές συνιστάται το συχνό γύρισμα της μπριζόλας, πάντα φυσικά με τσιμπίδα και όχι με πιρούνι, που θα τραυματίσει την κρούστα της μπριζόλας σας και θα «χύσει» ποσότητα από τους χυμούς της. Οπωσδήποτε, τα μπάρμπεκιου με καπάκι δημιουργούν ένα κλειστό περιβάλλον με μικρότερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμα κι έτσι όμως πρέπει να μην εκθέτουμε τις δύο πλευρές της μπριζόλας σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.