ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Μελέτη: Να τι μπορεί να πάθετε από την υπερβολική κατανάλωση υδατάνθρακα

Μελέτη: Να τι μπορεί να πάθετε από την υπερβολική κατανάλωση υδατάνθρακα

Ομάδα επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ανέλυσαν… τη διατροφή 43.000 γυναικών και κατέληξαν σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης υδατάνθρακα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη, κατέληξε η μελέτη, καθώς – από το δείγμα των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης – φάνηκε ότι με την μεγάλη κατανάλωση σε ζυμαρικά, ψωμί, και τηγανιτές πατάτες, αλλά και με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, αύξαναν από 29% έως και 41% τις πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Αντίθετα, όσες γυναίκες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και κρασί, και έπιναν καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο.

Τί συμβαίνει, όμως, με τους άνδρες; Η έρευνα έγινε μεν σε γυναίκες, αλλά τα ευρήματά της ισχύουν και για το αντίθετο φύλο, λένε οι ερευνητές. Καθώς αντίστοιχη μελέτη που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε 2.000 είχε δείξει αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity» και αναδημοσιεύει το invitromagazine, έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα – ένα εύρημα το οποίο δεν είναι σαφές εάν και πως σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Ο δρ Μισέλ Λούκας, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο την φλεγμονή όσο και τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντίθετα το κρασί, το ελαιόλαδο, ο καφές, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα λαχανικά φάνηκε ότι έχουν αντιφλεφμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διασύνδεση των υδατανθράκων και κατάθλιψης προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, διότι οι υδατάνθρακες αποτελούν σύνηθες συστατικό των… παραδοσιακών «τροφίμων της παρηγοριάς», στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μακαρονάδες, τα γλυκά και γενικώς τα παχυντικά και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα. Ομως, τελικά φάνηκε ότι όταν θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα, υποσυνείδητα στρεφόμαστε σε λάθος φαγητά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.