ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί το @ το λέμε «παπάκι»;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί το @ το λέμε «παπάκι»;

Το @ χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο από την εποχή του ίντερνετ κυρίως και μετά.

Είναι εξαιρετικά δημοφιλές για αρκετούς λόγους, ενώ είναι απαραίτητο στα e-mail. Σε αυτό άλλωστε εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1971, με το @ (at) να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με τους New York Times βέβαια, εμφανίστηκε πρώτη φορά στις αμερικανικές γραφομηχανές το 1885, ώστε να βοηθήσει τους στενογράφους στη σύντμηση εμπορικών όρων. Αλλά το e-mail ήταν εκείνο που το έβαλε στη ζώη όλων, αφού νωρίτερα το γνώριζαν μόνο συγκεκριμένα επαγγέλματα. Να πούμε επίσης πως σαν σύμβολο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε γραπτό του Κωνσταντίνου Μανασή από το 1345. Το γραπτό σήμερα φυλάσσεται στο Βατικανό με το @ να σημαίνει «Αμήν».

Στα αγγλικά λοιπόν το λένε «at», γιατί παλαιότερα χρησιμοποιούνταν από λογιστές σε τιμολόγια ως σύντμηση όρων και σήμαινε «at the rate of…», δηλαδή «στη τιμή του…». Από εκεί και πέρα πολλοί είναι οι λαοί που το παρομοιάζουν με ζώο.

  • Οι Ιταλοί το λένε σαλιγκάρι
  • Οι Βούλγαροι, οι Ολλανδοί και οι Ρουμάνοι το βλέπουν σαν μαϊμού
  • Οι Κορεάτες το βλέπουν σαν κοράλλι
  • Οι Κινέζοι το λένε ποντίκι
  • Οι Ρώσοι το ονομάζουν σκύλο
  • Οι Ούγγροι το ονομάζουν σκουλήκι
  • Οι Σουηδοί και οι Δανοί βλέπουν μια προβοσκίδα ελέφαντα
  • Οι Φινλανδοί βλέπουν μια γάτα, γι’ αυτό και το ονόμασαν «miukumauku»

Στην Ελλάδα πάλι το έχουμε ονομάσει «παπάκι». Γιατί όμως; Η μόνη εξήγηση που υπάρχει στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, αλλά δεν υπάρχει άλλη. Οι φήμες λοιπόν λένε πώς οι πρώτοι Έλληνες προγραμματιστές το είχαν ονομάσει «πι» γιατί έμοιαζε αρκετά με το παλιό καλλιγραφικό «π».

Όταν έβρισκαν δυο @ στη σειρά, το έλεγαν «πι-πί», και από το γνωστό ποιηματάκι «πι – πι, το παπί» καταλήξαμε, ένας θεός ξέρει πως, στο «παπάκι». Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε και μια ιστορία πιο τεκμηριωμένη. Αν υπάρχει…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.