ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

9+1 χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις… χωρίς να ξοδευτείς

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε

9+1 χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις… χωρίς να ξοδευτείς

Μπορεί να έχεις ακούσει αρκετές φορές την φράση, “Βαριέσαι; Πρέπει να βρεις ένα χόμπι”. Αυτό που ίσως δεν έχεις ακούσει όμως είναι το που θα βρεις τα χρήματα για ένα νέο χόμπι καθώς πολλά από αυτά, τα χόμπι δηλαδή, είναι ακριβά. Μπορεί να χρειάζονται συνδρομές, εξοπλισμό ή σεμινάρια για να τα προχωρήσεις και δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε.

Ένα νέο χόμπι όμως, ιδιαίτερα αν δεν κοστίζει και τόσο πολύ, μπορεί να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο μας, να μας δώσει κάτι για το οποίο θα ανυπομονούμε μετά την δουλειά ή το Σαββατοκύριακο, πέρα από το να χαζεύουμε το κινητό μας. Ας δούμε λοιπόν μερικά φθηνά χόμπι που μπορείς να τα ξεκινήσεις αμέσως και κοστίζουν λίγα χρήματα:

Πλέξιμο

Το πλέξιμο έχει έρθει στο προσκήνιο εδώ και καιρό με εκατομμύρια ανθρώπους να το προσπαθούν σε όλον τον κόσμο. Όχι μόνο θα μάθετε να φτιάχνετε κάτι ωραίο, όπως ένα κασκόλ ή ένα πουλόβερ, αλλά θα δείτε και τα επίπεδα του άγχους σας, (αν έχετε άγχος) να πέφτουν χαμηλά. Βάζεις την αγαπημένη σου μουσική, φτιάχνεις ένα μεγάλο φλυτζάνι τσάι ή καφέ και αράζεις στον καναπέ σου με τις βελόνες στα χέρια για να δημιουργήσεις το επόμενο αριστούργημά σου. Υπάρχουν άπειρα tutorials στο YouTube για να σε βοηθήσουν.

Από βιβλίο σε βιβλίο με βάρκα την τύχη

Το να διαβάζουμε περισσότερο είναι μια συνήθως πάγια σκέψη στο βάθος του μυαλού μας, όμως όλο και κάτι συμβαίνει και δεν τα καταφέρνουμε. Πως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε χόμπι λοιπόν; Ένα ωραίο παιχνίδι είναι το να πας από βιβλίο σε βιβλίο και να αφήσεις τα ίδια τα βιβλία να σε κατευθύνουν. Πως; Σχεδόν σε κάθε βιβλίο, υπάρχουν αναφορές του συγγραφέα για βιβλία που ο ίδιος εκτιμά και έχει ξεχωρίσει. Όταν λοιπόν τελειώσετε ένα βιβλίο που σας άρεσε, διαβάστε ένα από τα προτεινόμενα βιβλία που υπήρχαν στις σελίδες του, ακόμα κι αν δεν ανήκει στην κλασσική κατηγορία που αγαπάτε. Θα εκπλαγείτε τόσο ευχάριστα κάνοντας αυτό το ταξίδι με βάρκα την τύχη διότι θα έχετε την ευκαιρία να βγείτε από το comfort zone σας και να δοκιμάσετε άλλα αναγνώσματα και νέες εμπειρίες.

Φτιάξτε έναν μικρό κήπο μυρωδικών

Όσοι ασχολούνται με την κηπουρική γνωρίζουν ότι είναι μια από τις πιο ανταποδοτικές εμπειρίες. Όχι μόνο αδειάζει το μυαλό σου, αλλά απολαμβάνεις σύντομα και τους καρπούς των προσπαθειών σου στο πιάτο. Τα μυρωδικά συνήθως δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Φυτρώνουν σε γλάστρες, σε μπαλκόνια, στο περβάζι του παραθύρου μας. Ζώντας μάλιστα στην Ελλάδα, έχουμε πρόσβαση σε πάρα πολλά από αυτά. Με λίγους σπόρους ή μικρές γλαστρούλες από την λαϊκή της γειτονιάς μας, μπορούμε να πρασινίσουμε τα σπίτια μας και να γεμίσουμε με φρέσκο άρωμα την μαγειρική μας.

Φτιάξτε ένα βιωματικό λεύκωμα

Τώρα αυτό που θα διαβάσετε μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, δεν είναι όμως. Ας πούμε ότι έχετε αποφασίσει αν κρατάτε ημερολόγιο και να καταγράφετε τις καθημερινές σας εμπειρίες. Πολύ ωραία. Το βιωματικό λεύκωμα είναι ένα τσακ περισσότερο γιατί μέσα σε αυτό θα αρχίσετε να κολλάτε και ότι έχει βρεθεί στο δρόμο σας. Μια παλιά φωτογραφία που ξεθάψατε από κάπου, ένα σουβέρ από το αγαπημένο σας καφέ, ακόμα και το ταμπελάκι από ένα ρούχο που αγοράσατε και σας αρέσει πολύ. Κολλήστε τα όλα στις σελίδες του λευκώματος και γράψτε μια μικρή σημείωση για το κάθε ένα ή εντάξτε στην καταγραφή της καθημερινότητάς σας. Στην πορεία μπορεί να σας γεννηθεί η επιθυμία να κάνετε και λίγη τέχνη στις σελίδες του, κολλώντας ενδιαφέροντα μοτίβα, κάνοντας μάνταλα ή γράφοντας διάφορα κουίζ για τον μελλοντικό εαυτό σας που θα ξεφυλλίζει το λεύκωμα.

Κάντε θεματικούς περιπάτους

Αν αγαπάτε το περπάτημα μετρέψτε το σε μια πιο ανεβασμένη εμπειρία, κάνοντάς το θεματικό. Διαλέξτε μια σειρά podcast και ακούστε ένα επεισόδιο κάθε μέρα όσο περπατάτε, με όποιο θέμα σας εξιτάρει πιο πολύ. Βάλτε στόχο να επισκεφθείτε όσο περισσότερα αξιοθέατα της πόλης σας πηγαίνοντας εκεί με τα πόδια. Αλλάξτε διαδρομές και μην περπατάτε στην τύχη. Βάλτε δηλαδή θέμα και στόχο στο περπάτημα και θα δείτε πόσο γρήγορα θα σας αρέσει όλο και περισσότερο.

Ξεκινήστε διαλογισμό

Αυτό το χόμπι θα σας ανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο και θα σας βοηθήσει γενικότερα να βελτιώσετε την σωματική και ψυχική σας υγεία. Υπάρχουν αρκετά έγκυρα apps που μπορείτε να κατεβάσετε για να βοηθηθείτε, μπορείτε όμως να ζητήσετε και την βοήθεια των ειδικών.

Το ράψιμο

Το ράψιμο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι μια δεξιότητα που μπορεί να μας εξυπηρετήσει κάθε φορά που θέλουμε να στενέψουμε, να κοντύνουμε ή να επιδιορθώσουμε ένα ρούχο μας. Αν μάλιστα φτάσουμε στο σημείο να μεταποιούμε παλιά κομμάτια για να τους δώσουμε νέα ζωή, τότε θα έχουμε κάνει μια σπουδαία επένδυση χρόνου και ενέργειας. Υπάρχουν μάλιστα και μίνι ραπτομηχανές για να κάνουμε την αρχή ώστε να μην ξοδέψουμε χρήματα για την αγορά μιας μεγάλης πριν αποφασίσουμε αν μας κάνει τελικά η ραπτική ως χόμπι ή όχι.

Μαθαίνουμε νέες τεχνικές μαγειρικής

Είτε ξέρουμε να μαγειρεύουμε, είτε όχι, το πεδίο αυτό είναι τόσο γιγάντιο που σίγουρα θα βρούμε κάποιες τεχνικές που δεν γνωρίζουμε για να εξασκηθούμε σε κάτι νέο. Υπάρχουν άπειρα tutorials εκεί έξω για διαφορετικές τεχνικές και κουζίνες άλλων λαών. Μαθαίνουμε λοιπόν να φτιάχνουμε ριζότο ή σάλτσες σαν Ιταλοί, stir-fry σαν Ασιάτες και μαρμελάδες σαν Βρετανοί, ενώ περνάμε πάρα πολλές ευχάριστες ώρες στην αναζήτηση των συνταγών και την εκτέλεση. Από το χόμπι μας αυτό επωφελούνται και οι αγαπημένοι μας.

Μαθαίνουμε να κάνουμε edit στις φωτογραφίες μας

Αν έχετε νοιώσει κι εσείς ότι η κάμερα του κινητού σας είναι ανεπαρκής για να συλλάβει το μεγαλείο ενός τοπίου, τότε ίσως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε αυτό το χόμπι. Να επιμελείστε έτσι τις φωτογραφίες σας, με τις δυνατότητες του κινητού ή του υπολογιστή σας, ώστε να μοιάζουν (σχεδόν) επαγγελματικές. Όταν θα τα έχετε καταφέρει μετά από λίγο καιρό, μπορείτε να μοιραστείτε τις ωραίες σας φωτογραφίες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Βόλτες στα παλιατζίδικα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συγκεκριμένο χόμπι μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα παραπάνω. Αφιερώστε το πρωινό του Σαββάτου σας ψάχνοντας στα παλιατζίδικα ή στις ανοιχτές αγορές. Δεν χρειάζεται να ψωνίσετε κάτι ντε και σώνει. Αν όμως βρείτε ένα βιβλίο που ψάχνετε ή ένα ρούχο για να μεταποιήσετε, τότε η βόλτα σας θα έχει αποκτήσει άλλο νόημα. Χώρια που μπορεί να τραβήξετε μερικές φανταστικές φωτογραφίες. Αν η αγορά ή το παλιατζίδικο είναι και σε άλλη γειτονιά, τότε θα έχετε κάνει κι έναν μεγάλο και καινούριο περίπατο.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.