Πώς να καθαρίσετε τα χαλιά σας από τα μικρόβια με φυσικό τρόπο

Πώς να καθαρίσετε τα χαλιά σας από τα μικρόβια με φυσικό τρόπο

Ο συχνός καθαρισμός των επιφανειών με βαριά χημικά μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό, αφού τα χημικά αφήνουν κατάλοιπα που προκαλούν αλλεργίες και είναι τοξικά.

Τα χαλιά είναι μία από τις πιο φιλόξενες φωλιές για διάφορα μικρόβια, τα οποία θρέφονται και αναπαράγονται από την υγρασία, τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος, οπότε είναι πολύ σημαντικό να τα καθαρίζουμε σχολαστικά σε τακτική βάση.

Ωστόσο, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους από τοξικές ουσίες, καλό είναι ο καθαρισμός χαλιών να γίνεται με φυσικά υλικά.

Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα δεν αποχρωματίζει το χαλί. Αφού βάλετε ηλεκτρική σκούπα, για να απορροφηθεί όλη η σκόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το θαυματουργό φυσικό υγρό, για να σκοτώσετε τα ακάρεα και τα μικρόβια. Η δοσολογία είναι ένα μέρος λευκό ξύδι σε τρία μέρη χλιαρό νερό (για παράδειγμα μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα φλιτζάνι που αποτελείται από τρεις κουταλιές της σούπας νερό). Το διάλυμα μπορείτε να το βάλετε σε ένα ψεκαστήρι, ώστε να φτάσει για όλη την επιφάνεια του χαλιού, ή να το περάσετε πάνω από το χαλί σας με μια πολύ μαλακή βούρτσα, κάνοντας απαλές κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση του πέλους. Το ξύδι απολυμαίνει, αφαιρεί τους εύκολους λεκέδες αμέσως και χαρίζει στο χαλί μια υπέροχη γυαλάδα αναζωογονώντας τα χρώματα.

Ατμοκαθαριστής

Ο ατμοκαθαριστής είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος να απολυμάνετε το χαλί, χρησιμοποιώντας τον σε χαμηλή θερμοκρασία, που να είναι συμβατή με τα νήματα του χαλιού. Το μόνο πρόβλημα με τον ατμοκαθαριστή είναι ότι αφήνει υγρασία στο εσωτερικό του χαλιού, η οποία θα πρέπει να φύγει σίγουρα προτού αποθηκευτεί. Γι’ αυτό το λόγο, για παράδειγμα, σας προτείνουμε να το τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας σε ένα σκιερό μέρος, μέχρι να στεγνώσει σταδιακά. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υπολογίσετε να ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας, για να μπορέσει να στεγνώσει από την ζεστή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει όμως να απλώσετε το χαλί σας κάτω από τον ήλιο, διότι αυτή η πρακτική πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τα χρώματα του, παρόλο που αποτελεί μια γρήγορη μέθοδο για την εξάλειψη της υγρασίας.

Μαγειρική σόδα

Για δύσκολους λεκέδες, το φυσικό υλικό που θα τους αφαιρέσει αποτελεσματικά είναι η μαγειρική σόδα. Απλώστε την ως σκόνη πάνω στο λεκέ, αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια ρουφήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα. Για βαθύ καθαρισμό του χαλιού, μπορείτε να απλώσετε τη μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια και να την αφήσετε να δράσει όλο το βράδυ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα χαλιά να έχουν ελεγχθεί κάτω από εργαστηριακούς ελέγχους για τυχόν επιβλαβείς και απαγορευμένες ουσίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.