ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το γνωρίζετε; – Γιατί λέμε κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο»;

Από που προέρχεται ο όρος;

Αυτό το γνωρίζετε; – Γιατί λέμε κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο»;

Ο όρος «αποδιοπομπαίος τράγος» χρησιμοποιείται συνήθως για ένα εξιλαστήριο θύμα, για κάποιον δηλαδή που παίρνει την ευθύνη για κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που στην πραγματικότητα ευθύνεται.

Και συνήθως αν τον βρούμε, τότε συνεχίζουμε και του φορτώνουμε την ευθύνη συνεχώς.

Από που όμως προήλθε ο όρος; Ο όρος λοιπόν έχει τη ρίζα του στην εβραϊκή θρησκευτική παράδοση. Ο ιερέας σε μια τελετή, θα επέλεγε μια από τις δυο κατσίκες και ακουμπώντας το κεφάλι της, εξομολογούνταν όλες της αμαρτίες του εβραϊκού λαού, μεταφέροντας τες ουσιαστικά στο ζώο, πριν το εξορίσει στην έρημο ώστε να ξεφορτωθεί αυτές τις αμαρτίες. Η άλλη κατσίκα θυσιαζόταν στο όνομα του θεού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με το πέρασμα των αιώνων, ο όρος αποσυνδέθηκε από την βιβλική του έννοια και πλέον χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει κάποιον που επωμίζεται την ευθύνη για οτιδήποτε άδικο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.