ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε από που βγήκε η φράση «δεν χαρίζω κάστανα»

Πάντα υπάρχει η κατάλληλη «ατάκα» για την σωστή στιγμή

Δείτε από που βγήκε η φράση «δεν χαρίζω κάστανα»

Πολλές φορές γίνεται αναφορά στον «θυμόσοφο» ελληνικό λαό και στο πώς έχει την κατάλληλη φράση για την κάθε περίσταση.

Αυτό όμως που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο όλο θέμα δεν είναι το γεγονός ότι υπάρχει η σωστή ατάκα για τη σωστή στιγμή αλλά το πώς βγαίνουν αυτές οι φράσεις και ειδικά όταν από πίσω κρύβεται μια… ιστορία.

Πώς βγήκε η φράση «Δε χαρίζω κάστανα»

Ακούγοντας κανείς τη φράση «δε χαρίζω κάστανα», το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι ότι θα βγήκε λόγω κάποιου καστανά που κάποια στιγμή θα χάρισε κάστανα σε κάποιον, κάπως θα την πάτησε και από τότε αποφάσισε να μην το ξανακάνει.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η προέλευση της φράσης δεν έχει καμία σχέση με κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, για να μάθουμε την ιστορία της, θα πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω και συγκεκριμένα στο 1826, όταν ο Ιμπραήμ είχε θέσει ως στόχο να καταλάβει και τη Μάνη. Κάτι που είχε αποδειχθεί δύσκολο ως τότε. Και θα παρέμενε έτσι παρά το… πονηρό σχέδιο του Τούρκου.

Τι προέβλεπε αυτό; Ότι ένα μέρος του στρατού του θα οδηγούσε τους Μανιάτες προς τον Αλμυρό, προκειμένου να μπορέσει έτσι το υπόλοιπο στράτευμά του να επιτεθεί στην περιοχή και να την καταλάβει.

Ο Τούρκος, πιθανότατα, θεωρούσε ευφυές το σχέδιό του, αλλά οι Μανιάτες αποδείχθηκαν πιο έξυπνοι από αυτόν. Και πιο… μάχιμοι, αφού αντιστάθηκαν τόσο ώστε ο Ιμπραήμ να υποχωρήσει.

Το γεγονός ότι υποχώρησε, όμως, δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να προσπαθεί. Απλά, την επόμενη φορά προσπάθησε να πετύχει τον στόχο του μέσω… κατασκοπίας. Έτσι, έστειλε στα χωριά της Μάνης στρατιώτες του μεταμφιεσμένους σε καστανάδες.

Αυτοί, λοιπόν, για να πάρουν πληροφορίες για το πού ήταν κρυμμένοι οι άντρες και πώς θα πιάσουν στον ύπνο τους Μανιάτες, άρχισαν να χαρίζουν κάστανα.

Ως εδώ όλα καλά για τον Ιμπραήμ. Τα άσχημα ήρθαν όταν οι γυναίκες της Μάνης άρχισαν να ψιλιάζονται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, ειδοποιώντας τους Μανιάτες. Αυτό ήταν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Τούρκοι στρατιώτες από «καστανάδες» έγιναν αιχμάλωτοι, οι οποίοι πήραν την εξής απάντηση από τους Μανιάτες όταν ρώτησαν ποια θα είναι η μοίρα τους: «Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα». Δεν θα υπήρχε, δηλαδή, κανένα έλεος…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.